A flamand katolikus püspökök az azonos nemű párok megáldását szolgáló liturgiára tettek javaslatot

Belgium flamand püspökei javaslatot tettek közzé a homoszexuális párok megáldását lehetővé tevő liturgiára. A belga püspöki konferencia honlapján közzétett dokumentumban az egyházi elöljárók olyan szertartást javasolnak, amely egy imát és egy áldást tartalmazna a stabil kapcsolatban élő azonos neműek számára.

A konferencia hangsúlyozza, hogy a liturgia nem egyelő azzal, mint amit a katolikus egyház a házasság szentségének tart.

A dokumentum szerint az egyház képviselői „lelkipásztori kötelességből közelebb kívánnak lenni a homoszexuális személyekhez” , és hangsúlyozzák, hogy az egyháznak befogadónak kell lennie, nem vethet ki magából senkit.

A honlap információi szerint a flamand katolikus egyház nemrégiben létrehozott egy kapcsolattartó pontot, amely lelkipásztori támogatást nyújt homoszexuális hívők számára.

A Vatikán teológiai kérdésekben illetékes Hittani Kongregációja 2021 márciusában kiadott állásfoglalásában nemet mondott a kapcsolatban élő azonos neműek esetleges megáldására.

A dokumentumban leszögezték, hogy nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat – még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó -, amely házasságon kívüli. Az állásfoglalás ugyanakkor felszólítja a keresztény közösséget a homoszexuálisok iránti tiszteletre és a hátrányos megkülönböztetés minden formájának elutasítására.

(MTI)

A címlapképen a Két oldal című szobor látható Belgiumban, Bruges-ben. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre