„Üzenet a jövőnek” – mesélj a barátságról és az összetartozásról!

A Szent István Intézet a Szent István 2025 programsorozattal partnerségben „Üzenet a jövőnek” címmel hirdet pályázatot 14 éves korú diákok osztályközösségeinek (iskolatípustól függetlenül), melyben arra kérik a résztvevő osztályokat, meséljenek közösségük és az összetartozás erejéről az utánuk következő generációknak. Barátságról, kitartásról, bizalomról, elfogadásról kérdezik őket.

„Fontosnak érezzük, hogy a felnőttkor egyik szimbolikus küszöbén, 14 évesen a fiatalokban tudatosítsuk, milyen érték egy összetartó közösség, a barátok, az osztálytársak, akiknek vállukat vethetik, ha nehézségeik vannak, akikkel közös célokat tűzhetnek ki és valósíthatnak meg és akikkel rengeteg örömet élhetnek át együtt. Azt is szeretnénk, ha a korosztály megérezné, ők is felelősséggel tartoznak a mintájukkal másokért. E célok vezettek minket a pályázat kiírásához, bízunk benne, hogy lesz kedvük az osztályoknak egy ilyen játékos és remek díjakkal kecsegtető kihíváshoz”– fogalmazott Máthé Zsuzsa, a kereszténydemokrata Szent István Intézet vezetője.

A meghirdetett pályázatban a szervezők arra hívják az osztályközösségeket, meséljék el azokat a tanulságos történeteket, élményeket, szokásokat, „intelmeiket” (például hogy miként álltak ki egymás mellett; hogyan értek el közösen egy kitűzött célt; vagy segítettek egy bajbajutott osztálytársnak), amelyek például szolgálhatnak más osztályoknak, hogy ők is igazi csapatként működhessenek.
A fiatalok szabadjára engedhetik a kreativitásukat: a megvalósítás történhet videóüzenetként vagy írott levél formájában. A pályaműveket 2022. október 28-ig várják az info@szentistvanintezet.hu címre. Az első helyezett osztály dunai hajózással összekötött osztálykirándulást nyerhet, de proffeszionális osztályfotózást is kisorsolnak a pályázók között. És mivel egy jó közösség jó vezetőt is feltételez, így a beküldő osztályok tanárait is díjazzák: közöttük egy kétszemélyes hosszú hétvégét sorsolnak ki.
 
A nyereményekről és a pályázat feltételeiről, valamint további részletekről a hivatalos kiírásban olvashatunk az alábbi linken.
 
A címlapkép forrása: Pixabay.com
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre