Orbán Viktor: észszerű alapokra kell helyezni az uniós szankciós politikát

Azt szeretnénk, ha az uniós szankciós politika megváltozna és észszerűbb alapokra helyeznék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban. A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Az ezt követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is

– fogalmazott, hozzátéve: mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk. Úgy vélte, aki közelebb van, mindig többet is szenved, ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben, ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben – magyarázta. A kormányfő hangsúlyozta: nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik. Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, a külkereskedelmi mérlegünk elromlik, és akkor elromlik a fizetési mérleg is – mutatott rá. Közölte: tehát az a szankció, amit ma a nyugatiak kitaláltak, nem szolgálja Magyarország érdekét, sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra.

Az egészben pedig az a leginkább aggasztó, hogy miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba, teljesen nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna

– vélekedett. Hozzáfűzte: tehát nemcsak arról van szó, hogy egy nagy, fájdalmas intézkedéssorozatot szenvedünk el, hanem, hogy egyetlen mozdulattal ezt vissza lehetne csinálni. Orbán Viktor kijelentette: ezért mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, amelyek itt, Közép-Európában, jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák. Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről a miniszterelnök kérdésre azt mondta: csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot. Megjegyezte: először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük.
Kifejtette: az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet, és a mi egykori pártszövetségünk, az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok pontosan mutatják ezt: a jobboldali pártok Magyarország mellett szavaztak, a baloldali pártok meg ellene – magyarázta. Úgy látja, itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó, amely nem az első Magyarország ellen.

Az elfogadott dokumentum színvonalát pedig egyszerűen csak politikai propagandának vagy pamfletnek minősítjük

– mondta. A miniszterelnök közölte: Magyarországon választások szoktak lenni, kialakul egy parlamenti többség, és ha a többség jobboldali, akkor az nem tetszik a baloldalnak, és akkor intifádákat rendeznek az Európai Parlamentben. A kitüntetés átvételekor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az elismerést biztatásnak tekinti azért, amit ezután fog tenni a magyar-szerb barátság érdekében.

Már Széchenyi István is megállapította, hogy Szerbia és Magyarország érdeke olyan szorosan összefonódik, hogy barátokká kell lenniük, amikor tehát a mostani magyar kormány a szerb-magyar barátságért dolgozik, egy nagyon régi magyar felismerést teljesít

– hangsúlyozta. Kijelentette: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie. Van egy közös ügyük is, együtt kell megvédeniük Európa déli kapuját, ez egyszerre küldetése és felelőssége a két országnak – mondta a kormányfő.

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre