Így búcsúznak a politikusok és közéleti személyek Wittner Máriától

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mély fájdalommal és megrendüléssel értesült Wittner Mária haláláról. Wittner Mária 1956-os hős volt, tenni akart és tett is hazájáért – közölte a párt szerdán az MTI-vel. Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt több politikus és közéleti személyiség is megemlékezett az ’56-os szabadságharcosról. 

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség azt írja, hogy Wittner Mária a szabadságharc során nemcsak sebesülteket látott el, hanem az életét kockáztatva fegyveres ütközetekben is részt vett.

Wittner Mária élete példája a magyar bátorságnak és szabadságszeretetnek

– fogalmaztak, felidézve, hogy Wittner Mária a rendszerváltás után, 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagja volt. A Fidesz osztozik a család fájdalmában. Orbán Viktor miniszterelnök egy közös fotóval búcsúzik a szabadságharcostól. 

Hűség mindhalálig. Isten nyugosztalja Wittner Máriát

– írta a kormányfő. 

Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán emlékeztetett, Wittner Mária egyike volt azoknak a bátor szabadságharcosoknak, akik életüket kockára téve szálltak szembe a szovjet elnyomással. 

Túlélt egy aknarobbanást, 1956 után halálra, később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de soha, egy pillanatra sem tört meg.
– sorolja az igazságügyi miniszter. 
 
 
Novák Katalin köztársasági elnök szintén Facebook-oldalán emlékezett meg a szabadságharcosról. 
 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy jellemezte, melegszívű, segítőkész és adni akaró ember volt.

Wittner Mária halála pótolhatatlan veszteség mindazoknak, akik bíznak a világos szavak értelmében és hisznek abban, hogy jó a rosszal, igazság a hazugsággal, rabság a szabadsággal és demokrácia a diktatúrával nem mosható össze.

írta Gulyás Gergely

Mit jelentett számunkra Wittner Mária, a fiatalon bebörtönzött, halálraítélt, majd „enyhítésként” 13 évig börtönbe zárt forradalmár? Maga a tartás. A kompromisszumot nem ismerő hazaszeretet. Aki nem fél, mert vele szemben már mindent elkövettek. Amikor beszélt, mindig hamar csend lett a teremben, mert mindenki rá figyelt. Arra, amit mond, attól, ahogy mondta, azért, aki mondta. 

– írja Rétvári Bence államtitkár Facebook-oldalán

Semjén Zsolt és Lezsák Sándor is egy képpel búcsúztatta a szabadságharcost. 

 

Forrás: Facebook

A címlapkép forrása: Orbán Viktor / Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre