Ferenc pápa: Imádkoznunk kell Máriához, hogy óvjon meg minket az atomháborútól

A Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülésén Ferenc pápa felidézte Szent II. János Pál pápa imáját, amellyel hálát adott Szűz Máriának, hogy a világ nem ismerte meg az atomháborút. Most is a Szűzanyához fohászkodunk, hogy őrizzen meg minket ettől a szörnyűségtől, amikor a harmadik világháború zajlik – mondta a Szentatya.

A plenáris ülés témája az emberiség aktuális kulcskérdését veti föl:

Az alaptudomány az emberi fejlődés, a béke és bolygónk egészsége érdekében.

Ferenc pápa először arra a kérdésre válaszolt, hogy a pápák miért tartottak igényt már 1603-tól kezdve tudományos akadémiára.

Egyetlen más vallás sem rendelkezik ilyen típusú akadémiával, és sok vallási vezető fejezte ki érdeklődését ez iránt. Az Egyház támogatja a tudományos kutatást, mint az igazság, a világ, a mikro- és makrokozmosz megismerésének szeretetét. A szemlélődésből kiindulva az a feladatunk, hogy vigyázzunk a teremtett világra

– hangsúlyozta a Szentatya.

Hozzátette, a Pápai Tudományos Akadémia az elmúlt években számos alkalommal adott ki nyilatkozatot az ENSZ élelmezési szervezetével együttműködve az éhezés felszámolásáért, az óceánok és tengerek megóvása érdekében, valamint azért, hogy a szegények meg tudják védeni magukat a klímaváltozás sokkoló hatásaival szemben. Ferenc pápa a két világháborúról is beszélt, szerinte a tragikus kimenetelből az emberiség láthatóan nem tanult. Kiemelte: nemcsak hogy erősödnek az idejétmúlt konfliktusok, de újra előtörnek a túlzott és agresszív nacionalista érzelmek, a mások leigázására indított háborúk, amelyek nem kímélik a civil lakosságot, időseket, gyermekeket és betegeket, pusztítást hagyva mindenütt.

A most zajló sok fegyveres konfliktus komoly aggodalomra ad okot.

Ferenc pápa darabokban zajló harmadik világháborúról szokott beszélni, de talán nevezhetjük ezt totális háborúnak, mert az emberek és a bolygó számára egyre nagyobb fenyegetést jelent.

Szent II. János Pál pápa hálát adott Istennek, amiért Mária közbenjárására a világ megmenekült az atomháborútól. Sajnos továbbra is imádkoznunk kell e veszély ellen, amelyet már jó ideje le kellett volna küzdeni.

– emlékeztetett Ferenc pápa, és hozzátette, a kutatásnak a békére és az egységre kell törekednie, hogy az emberiség betöltse Isten által rendelt sorsát a boldogságra.

Isten azért ajándékozta nekünk a bolygót, hogy vigyázzunk rá, fejlesszük. Ma ökológiai megtérésre van szükség, hogy megóvjuk közös otthonunkat és életünket a jövő nemzedékei számára ahelyett, hogy növelnénk az egyenlőtlenséget, a kizsákmányolást és a pusztítást

– mondta a Pápai Tudományos Akadémia tagjaihoz intézett beszéde végén Ferenc pápa.

A cikket teljes terjedelmében a Vaticannews oldalán olvashatják.

Forrás: Vaticannews

A címlapkép forrása: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Iratkozzon fel hírlevelünkre