Norvégia nem hisz a gázársapkában

Norvégia, amely Európa elsőszámú földgázszállítójává lépett elő Oroszország helyett, szkeptikus a földgáz árának maximalizálásával kapcsolatban, amelyet az EU tagországainak többsége szorgalmaz – jelentette be Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök hétfőn.

„Egyetértünk, hogy még szorosabb párbeszédet folytassunk az EU-val a napirenden lévő különböző javaslatokról” – fejtette ki a norvég kormányfő közleményében, miután telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

„Nyitottak vagyunk a megbeszélésre, de szkeptikusak vagyunk a földgáz árának maximalizálásával kapcsolatban” – tette hozzá Gahr Store. – „A gázárplafon nem oldaná meg az alapvető problémát: nevezetesen, hogy nincs elég földgáz Európában.”

Az energiaügyekért felelős európai miniszterek pénteki brüsszeli találkozóján egy sor sürgős intézkedés bevezetése mellett foglaltak állást a megemelkedett földgáz- és villanyszámlák megfékezése érdekében, és a miniszterek egy része az EU-ba irányuló földgázimport árának maximalizálását is felvetette.

Ha a bizottság az Oroszországból érkező földgáz ára felső határának szabályozását javasolja, akkor több tagállam, köztük Olaszország, teljes árplafon bevezetését indítványozza az EU által vásárolt valamennyi földgázra, beleértve a cseppfolyósított földgázt (LNG) is.

Norvégia, amely jelentős profitra tett szert az Ukrajna orosz katonai megszállása miatt megemelkedett árakból, eddig nem foglalt állást az árplafon kérdésében, a szerződések tárgyalásáért felelős olajtársaságokra bízva a kérdést.

A skandináv ország nemrég átvette Európa elsődleges földgázszállítójának szerepét Oroszországtól, miután 8 százalékkal nőtt az EU-ba irányuló szállításainak mértéke, az orosz szállítások pedig jelentősen visszaestek.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Jonas Gahr Store

Iratkozzon fel hírlevelünkre