Egészségügyi seregszemlét tartottak a Máltai Szeretetszolgálatnál

A Máltai Szeretetszolgálat országos logisztikai központjában a mozgó egészségügyi szolgálatok és a szeretetszolgálat egészségügyi ellátást végző intézményei együtt tartottak szakmai napot a szervezet munkatársainak, bemutatva a betegekért végzett szolgálat történetét és legfrissebb innovációit.

Tüdőszűrő busz, gyermekszemészeti szűrőbusz, mozgó orvosi rendelővé alakított furgon, teherautóba épített mozgó egészségügyi központ, mentőautó és mobil tábori kórház sorakozott fel egymás mellett a logisztikai központban. 

Nagy Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szakmai vezetője elmondta, hogy bár mindössze két önálló egészségügyi intézménye van a karitatív szervezetnek – a miskolci ápolási otthon és egy nemrég az államtól átvett krónikus pszichiátriai intézet – a szociális területhez számos ponton kapcsolódik egészségügyi feladat is az idős, fogyatékkal élő és hajléktalan emberek ellátásában, illetve a vészhelyzet-kezelésben is adódhatnak egészségügyi feladatok, ezért szentelnek egyre nagyobb figyelmet az egészségügyi fejlesztéseknek.

„A Máltai Lovagrend ispotályos rend, ezért küldetésünk fontos része a betegek szolgálata. Az intézményekben végzett munka fokozatosan kiegészült a mobil egészségügyi egységekkel, amelyek a koronavírus-járvány idején még nagyobb szerepet kaptak.

Egészségügyi szolgáltatóként a szeretetszolgálat telemedicina szolgáltatással részt vett az oltásban és szűrésben a felzárkózó településeken. A mai seregszemlén minden egészségügyi szolgáltatást összegyűjtöttünk, amellyel országosan foglalkozunk. 2018-ban kezdtük el az itt látható mobil szolgálatok fejlesztését, de a koronavírus-járvány miatt csak most tudjuk megmutatni a kollégáknak, hogy mi mindent tud a máltai szervezet, mekkora fejlődésen ment keresztül ez a lába a szeretetszolgálatnak.”

A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szakmai vezetője azt hangsúlyozta, hogy azért vált a mobilitás a folyamatos fejlesztések legfőbb irányává, hogy olyan területekre, ahol nincs infrastruktúra vagy egészségügyi szakember, elvihessék a nehezen elérhető, de életmentő vagy életminőséget javító szolgáltatásokat.

Mozgó tüdőszűrő állomás (Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

A felsorakozott járművek között volt rendelőnek kialakított furgon, tüdőszűrőként és sokrétű vizsgálóként speciálisan felépített teherautó, egészségügyi célra átalakított régebbi és újabb típusú busz.

Az egészségügyi szolgálatok sorából nem maradhatott ki a Máltai Mentőszolgálat sem, mely 1991 óta az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működik. Három évtizede a Máltai Mentőszolgálat mindig a legmagasabb felszereltségű mentőautóval vonul. A máltai mentő alapítása óta több mint száztízezer beteget látott el, fedélzetén mintegy 500 önkéntes vállalt szolgálatot.

A teljes cikket ITT olvashatják.

(Forrás és fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Iratkozzon fel hírlevelünkre