Rétvári: A kommunista rendszer fenntartásának legfontosabb alapja az erőszak volt

A kommunista rendszer fenntartásának legfontosabb alapja az erőszak volt – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a témában rendezett konferencián.

Rétvári Bence a Kommunizmus bűnei című konferenciasorozat csütörtöki tanácskozásán a 20. század fontos tanulságának nevezte, hogy mindig voltak olyanok, akik a Magyarországot éppen magának kiszemelő birodalom szolgálatában álltak, és nem a haza érdekét nézték. Ezek a birodalmak először megkeresték saját magyarországi szövetségeseiket, akik hatalomra kerülésük után nem a közt, hanem birodalmi érdekeket szolgáltak – mondta. Rétvári Bence kijelentette, a 20. századból meg kell tanulni, hogy aki nem a nemzeti érdekeket szolgálja, előbb-utóbb más, birodalmi érdekeket szolgál.

A bűnös ideológia és a bűnöző ember talált egymásra, amikor megjelennek a diktatórikus rendszerek Magyarországon a 20. században – mondta az államtitkár. Rétvári Bence hangsúlyozta: az emberek szabadságjogát és a demokráciát kell megvédeni, “és ezt nemzeti alapon tudjuk megtenni”.

Az 1952 – hetven éve történt címmel tartott konferencián Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon 1952-re kiépült a sztálini totalitárius diktatúra, megszűnt a jogállam, a demokratikus pártokat felszámolták, csakúgy, mint a civil társadalom fórumait, állandósult az ellenségkép gyártása, és az ország lakosai az állam kiszolgáltatottjaivá váltak.

Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője elmondta, fő céljuk a múlt megfelelő feldolgozása, ami fontos a jelen és a jövő megfelelő alakításához. Ennek a jelenlegi világpolitikai helyzetben is kiemelkedő a szerepe, “hiszen látjuk, hogy milyen erők fenyegetik az európai országok szabadságát” – jegyezte meg.

A konferenciát a Kommunizmus Bűnei Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem állam- és jogtörténeti tanszéke szervezte.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre