Kaszab Zoltán: Gyurcsány inkább ne készüljön semmire

Vészjósló, már-már apokaliptikus posztokkal jelentkezik az utóbbi időben az ország állapotát illetően Gyurcsány Ferenc. A bukott miniszterelnök minden bejegyzését azzal zárja, hogy készülnek és vélhetően arra gondol, hogy ő és pártja készen áll arra, hogy vezesse az országot – ahogyan arra legutóbb már konkrét utalást is tett. Az előttünk álló válságban ugyanakkor egy dologban biztosak lehetünk: Gyurcsány és csapata egyenlő lenne az államcsőddel.

Nem véletlen, hogy ezt mondom és írom. Gyurcsánynak ugyanis egyszer már megadatott, hogy „kezeljen” egy válságot. Nem is árt visszaidézni, hogy hogyan ment neki. Ehhez vissza kell mennünk egészen 2002-ig, amikor az MSZP-SZDSZ koalíció másodjára is felhatalmazást kapott az ország vezetésére. A gazdasági fellendülés és az olcsó hitelek varázsa pedig őket is megrészegítette. Egymást követték a jóléti intézkedések, a fizetésemelések, a kiszórt milliárdok.

Csakhogy az óriási pénzszórás mögött nem volt fedezet, nem volt valódi gazdasági teljesítmény.

Így jutottunk el oda 2006-ra, hogy a költségvetésen egy semmihez sem fogható lyuk tátongott, a hiány megközelítette a 10%-ot és esély sem látszott arra, hogy ezt lejjebb lehetne vinni. A morális szempontokra, a valós helyzet eltitkolására most nem is térek ki, a lényeg, hogy a megszorítások elkerülhetetlenek voltak már akkor, amikor a gazdasági válságnak még híre-hamva nem volt. Persze valódi politikai többség híján a korrekció is csak felemásra sikeredett, így

amikor beköszöntött a valódi krízis, az egy legyengült, nyakig eladósodott és a Feri-féle „reformokba” már akkor belefáradt országot talált.

A helyzetet pedig tovább nehezítette, hogy az emberek a kormányzati költekezést és az olcsó hiteleket látva maguk is költeni kezdtek és milliók sodorták magukat kilátástalan devizahitel csapdába, anélkül, hogy a kormánytól bármilyen figyelmeztetést kaptak volna az ilyen kölcsönök veszélyességére vonatkozóan. Nem csoda, hogy a világválság Görögország mellett Magyarországot ütötte meg a leginkább. És jött, amit ilyenkor minden globalista erő alkalmaz: spórolás az embereken, megszorítások, IMF-hitel. 2010-re így olyan tragikus társadalmi, politikai és gazdasági helyzet alakult ki, amely változásért kiáltott. A 2010 utáni első Fidesz-KDNP kormány pedig meg is hozta a friss levegőt.

A multik és pénzemberek helyett az embereket előtérbe helyező válságkezelő politika pedig hamar éreztette a hatását. Így 2013-ra Magyarország túljutott a krízisen, sőt, a leszakadó évek után ismét megkezdte a felzárkózást Nyugat-Európához.

Nem is akárhogy! A GDP-növekedést, a foglalkoztatottság bővülését, vagy épp a kiskereskedelmi forgalom alakulását tekintve a mai napig is Európa élmezőnyébe tartoznak a havi és negyedéves magyar adatok. A gazdaság nemhogy talpra állt, hanem komoly comb- és vádliizmokat növesztett magának. A viharfelhők ugyanakkor most újra gyülekeznek. A helyzet mégis teljesen más, mint 2008-ban: akkor egy végletekig legyengült és demoralizált társadalmat és gazdaságot ért el a válság, míg most egy jó erőben lévő gazdaság, valamint egy összetartó, büszke társadalom várja a szűkebb éveket. 

Ez pedig olyan alap, amelyre egy krízis közepette is lehet építeni. Nem mellesleg ma olyan kormánya van az országnak, amely már több válságot is sikeresen kezelt.

Emlékezzünk csak vissza: az elmúlt 12 évben volt itt dunai rekordárvíz, migrációs krízis és koronavírus járvány. Az Orbán-kabinet pedig az emberek támogatásával, az egyetértési pontok megtalálásával minden helyzeten úrrá lett és sikeresen meg is oldotta azt. A kulcs pedig itt van: az emberek támogatásában – persze a szakértelem mellett. Gyurcsány 2006-tól kezdve a többség akarata ellenére kormányzott. Most négy kétharmados felhatalmazás áll a kormány mögött.

A bukott miniszterelnöknek tehát nincs mire készülnie. Egyszer már csődbe vitte ezt az országot, válság nélkül is. 

Az előttünk álló bizonytalan időszakban pedig sokkal jobb, ha olyanoknál van a kormányrúd, akik tudják, hogy mit csinálnak és élvezik az emberek bizalmát. Szerencsére ezt nem csak én gondolom így. A hétvégi időközi választáson a társadalom ismét üzenetet küldött Gyurcsánynak és a baloldalnak. Azzal, hogy Budapest III. kerületében, abszolút balosnak vélt körzetben simán nyert a Fidesz jelöltje, az emberek azt mondták: „Feri, belőled eleget kaptunk már, inkább ne készülj semmire!”

A címlapkép forrása: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Iratkozzon fel hírlevelünkre