A lengyelek visszatérnek

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy nterjúrészletben.

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében

Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: „idővel az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”.

Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat – fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc”. A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak – idézte fel.

Arra a kérdésre válaszolva, „visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók”, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, „világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket”.

A kormányfő bízott egy ilyen kölcsönös megértési platform kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak.

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban.

Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

(MTI)

A címlapképen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfő, valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel látható a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre