Feltárulnak a Salgótarjáni utcai zsidó temető titkai

Vezetett sétákkal vár minden érdeklődőt a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szeptember 4-én a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben. Az intézmény idén is csatlakozik a Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozathoz.

Magyarország egyik legkülönlegesebb sírkertje, a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető 1874-ben nyílt meg a korabeli budapesti köztemető, a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában. 1892-ig ez volt Pest egyetlen működő izraelita temetője, amelynek viszonylag kicsiny, 4,8 hektáros területe a századfordulóra meg is telt.

A pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgáló mauzóleumok közül a legtöbbet Fellner Sándor és Quittner Zsigmond tervezte.

A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő számos síremlék, illetve a szertartási és kapuépület a szecesszió korának hazai géniusza, Lajta Béla munkásságát dicséri.

„Fontosnak tartjuk a Salgótarjáni utcai zsidó temető széles körben történő megismertetését, és erre minden évben kiváló alkalmat kínál a Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető Magyarország egyik legkülönlegesebb temetője, amely a szomszédos Fiumei úti sírkerttel együtt teljes képet ad a polgárosodó és gazdasági aranykorát élő Magyarországról.

Emellett a magyarországi szecesszió olyan gyűjtőhelye, ahol Lajta Béla és Maróti Géza alkotásaival is találkozhatnak a látogatók. Mivel a Salgótarjáni utcai zsidó temető ismertsége korántsem akkora, mint megérdemelné, fontosnak tartjuk az olyan alkalmakat, amikor ráirányíthatjuk a figyelmet Budapest egyik gyöngyszemére. Hiszen magyarságunk, történelmünk egy nagyon különleges lenyomatát találjuk meg a temető falai mögött.” – hangsúlyozta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a rendezvény kapcsán.

Budapest ostroma után a salgótarjáni utcai zsidó temetőbe temették át a budapesti gettó halottainak többségét, ám az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években történt.

A temető megállíthatatlannak tűnő pusztulása az 1960-as években indult el, a sírokat szinte teljesen benőtte a növényzet, a mauzóleumokat megrongálták és kifosztották, a szertartási épület kupolája az 1980-as években omlott be. A 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánított temető 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe.

A 10 és 13 órakor induló sétákon a részvétel ingyenes, de a helyszín adottságai miatt előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a Fiumei úti sírkert oldalán, a sírkerti séták menüpontban lehet. Kérjük, hogy látogatásuk során a temető területére a férfiak fedett fejjel, a nők fedett vállal lépjenek be.

(Forrás: Nemzeti Örökség Intézete)

A címlapképen szervezett túra résztvevői láthatók a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben az emlékhelyek napján, 2021. június 20-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre