Zelenszkij terrorizmus támogatásával vádolja az Amnesty International Soros-szervezetet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terrorizmus támogatásával vádolta meg a Soros György által is pénzelt Amnesty Internationalt, miután a civil szervezet legfrissebb jelentése szerint az ukrán hadsereg emberi jogsértéseket követett el azzal, hogy fegyvereket helyezett el civil létesítményekben – írja a Politico nyomán a Ripost.

A szóban forgó Amnesty-jelentés 22 olyan esetet mutat be, amikor az ukrán fegyveres erők iskolákból indítottak csapásokat, és 5 példát arra, hogy kórházakat használtak fegyverraktárként.

Dokumentáltuk, hogy az ukrán erők rendszeresen veszélyeztetik a civileket és megsértik a háborús törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykednek – fogalmazott Agnes Callamard, az Amnesty főtitkára, aki azt is hozzátette, hogy ukrán hadsereg nem mentesül a nemzetközi humanitárius jog alól csak azért, mert megtámadták őket.

A jelentésre az ukrán kormány éles kritikával reagált. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy az „Amnesty megpróbál relativizálni egy terrorista államot és az agresszorról az áldozatra hárítja a felelősséget.”

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a civil szervezet „hamis valóságot teremt”, amelyben mindenki „hibás valamiben”, ami egy eredendően téves megközelítés, és a szervezetnek „kizárólag az orosz bűnökre kellene összpontosítania”.

(Forrás: Ripost)

A címlapképen Dmitro Kuleba külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri csúcstalálkozóján az észak-németországi Wangels közelében 2022. május 13-án. Forrás: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt

Iratkozzon fel hírlevelünkre