Száz éve szabadult meg Pécs a szerb megszállás alól

Pécs városa 1921. augusztus 22-én szabadult fel a szerb megszállás alól. Erre emlékezve nyílik tablókiállítás Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 címmel a JPM Csontváry Múzeum földszinti foglalkoztatótermében. Az augusztus 23-tól megtekinthető tárlaton fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok segítségével ismerhetjük meg a korszakot és a legfontosabb történelmi eseményeket. Mindez kiegészül a szerbmegszallas.hu  oldalon elérhető internetes adatbázissal, amely három közgyűjtemény forrásanyagának felhasználásával a szerb megszállás történetét mutatja be.   

Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs–Szigetvár–Pécs–Baja–Kisszállás vonalig a szerbek megszállása alá került. Ez a majdnem három évig tartó elszakítottság 1921. augusztus 22-én ért véget, amikor a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették Pécset.

A szerbek begyűjtik a magyar lakosság birtokában lévő fegyvereket 1918. november 18-án (Forrás: Janus Pannonius Múzeum)

A szerb megszállás történetét bemutató honlapra és kiállításra a Janus Pannonius Múzeum (JPM) nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását. A múzeum két másik közgyűjtemény – a Csorba Győző Könyvtár (CSGYK) és a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára (MNL BML) – bevonásával valósította meg a projektet a forrásanyagok teljes spektrumának feltárása érdekében. Tavaly indult útjára az adatbázisként is szolgáló szerbmegszallas.hu honlap a három közgyűjtemény (CSGYK, JPM, MNL BML) forrásanyagának felhasználásával.

Szerb lovasság felvonulása a Széchenyi téren 1919. december 1-jén (Forrás: Janus Pannonius Múzeum)

A Szerb megszállás Pécsett 1918-1921 című tárlatnak először a Tudásközpont adott otthont 2022 júniusában, majd a város szerb megszállás alóli felszabadulásának évfordulójához (augusztus 22.) kapcsolódva a kiállítás a JPM Csontváry Múzeumába költözik.   

Népgyűlés a Majláth (mai Kossuth) téren 1920. szeptember 12-én /Forrás: Janus Pannonius Múzeum/

A látogatók 7 tablón a megszállás eseménytörténetét ismerhetik meg, 5 tablón pedig egy-egy kapcsolódó témában (pl.: Szükségpénzek, Áruhiány és munkanélküliség, Megszállás alatti pécsi sajtó, stb.) szerezhetnek érdekes információkat. Az időutazást fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok segítik a szakértők szöveges kiegészítéseivel. A tárlat augusztus 23-ától tekinthető meg a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.). 2022. december 31-éig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Csontváry-kiállításra váltott belépőjeggyel.

A lengyel katonák és a magyar fegyverek mentették meg Európát a bolsevizmustól

Miért is olyan drágák a Csontváry képek?

Megtalálták Orseolo Péter első, eredeti sírhelyét – GALÉRIÁVAL

Kiemelt képünk forrása Janus Pannonius Múzeum

Iratkozzon fel hírlevelünkre