Vissza a múltba – vitorlás hajókkal érkeznek a migránsok

Az első vitorlás hajnalban sziklazátonyra futott a sziget déli partján, de senki sem sérült meg vagy tűnt el az utasok közül, a második pedig dél körül kötött ki.

A görög parti őrség szerint a megfeneklett első vitorláson 97 személy tartózkodott, akik közül 93-an Afganisztánból érkeztek, hárman Törökországból, egy ember pedig Pakisztánból. A helyi sajtó szerint a fedélzeten öt nő és öt gyerek is volt.

A második hajó fedélzetén nagyjából 50 ember utazott, többségében szintén afgánok.

Hivatalosan nem adtak tájékoztatást arról, hogy mikor és hol bontott vitorlát a két hajó, valamint hogy együtt hajóztak-e vagy külön-külön. Helyi, meg nem erősített értesülések szerint a hajók Törökországból indultak, és Olaszország felé tartottak.

Az EU-tag Görögországba igyekvő közel-keleti, ázsiai és afrikai bevándorlók és menekültek által leggyakrabban használt tengeri útvonal Törökországból indul az égei-tengeri görög szigetek felé.

A görög hatóságok növelték a térségben szolgáló járőrök számát, és a jelentések szerint azonnal visszatoloncolják az újonnan érkező migránsokat Törökországba anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthatnának be.

Emiatt sok menekült mostanában már a jóval hosszabb és veszélyesebb, közvetlenül Olaszországba tartó útvonalon próbálkozik.

A görög hatóságok tagadják, hogy törvénytelen módon azonnali kitoloncolásokat hajtanának végre menedékkérőkkel szemben.

(MTI)

A címlapképen illegális bevándorlókat szállító vitorlás a görög parti őrség hajójának kíséretében a Kíthira-szigeten fekvő Kapszali kikötőjébe érkezik 2022. augusztus 17-én. Forrás. MTI/AP/kythera.news/Jórgosz Szamiosz

Iratkozzon fel hírlevelünkre