Kaszab Zoltán: Már a kutyát sem érdekli a baloldal

Folyamatos hangulatkeltés jellemezte a baloldal politikáját az elmúlt hetekben, hónapokban. Az áprilisban történelmi vereséget szenvedő hatpárti koalíció több esetben is demagógiával próbálta növelni a népszerűségét - sikertelenül.

Rácsimpaszkodtak a KATA törvény módosítása miatti tüntetésekre, többször kritizálták már az augusztus 20-i tűzijátékot és a fakivágással kapcsolatos kormányrendeletet meglovagolva is igyekeztek némi életet lehelni magukba. Sőt, a vélt elégedetlenséget kihasználva Márki-Zay Péter is tüntetést szervezett – alig ezer fő részvételével. Két fő oka lehet, amely miatt a baloldal a jelenlegi helyzetben nem jut semmire. 

Az egyik, hogy Magyarországon – bármennyire is szeretné a baloldal ezt láttatni – továbbra sincs érdemi elégedetlenség. A KATA törvény módosításáról némi számolás, átgondolás és egy-két részletszabály módosítása után kiderült, hogy nem is érint annyi embert hátrányosan, mint elsőre tűnt. A rezsicsökkentés módosításánál is ugyanez a helyzet.

Ráadásul utóbbi esetén hiába igyekszik a baloldal azt kommunikálni, hogy eltörölték, az embereket nem lehet egyszerű hazugságokkal megvezetni. A többség ugyanis belátja, hogy fogyasztásától függetlenül továbbra is spórol évente két millió forintot.

Mindez persze még nagyobb dolog úgy, hogy közben a német kormány épp a „fordított rezsicsökkentést” vezeti be. Vagyis egy plusz illetéket vet ki a fogyasztókra azért, hogy kompenzálja a kereskedő cégek veszteségét. Ennél szemléletesebb példa azt gondolom nem is kell arra, hogy érzékeltessük: micsoda különbség van az egyes kormányok polgáraikhoz való hozzáállásában! „Kinek mit intézett a kormánya” – ugye.

A fakivágásról szóló rendelet is csak elsőre tűnik furcsának, vagy felháborítónak, az érvek meghallgatása után máris világossá válik, hogy szó sincs arról, hogy bárki is le akarná tarolni hazánk összes természetvédelmi területét.

A baloldal minden ilyen kérdésben csak hergelni akar. Teszi mindezt egy olyan pillanatban, amikor összefogásra lenne szükség. Szerencsére azonban az emberek nem ülnek fel nekik.

Már csak azért sem, mert hiteltelenek és ez a másik ok, amely miatt nem jutnak semmire. Az még inkább csak a megmosolyogtató kategóriába tartozik, amikor Schmuck Erzsébet (elvileg) zöld politikus szerint akkor lenne fenntartható a magyar környezetgazdálkodás, ha hatszorosára növelnék a magyar erdők területét. Az LMP volt társelnöke nemhogy a tényekkel nincs tisztában, hanem úgy tűnik a számolás sem erőssége. Magyarországon az erdők területe ma körülbelül 2 millió hektár, ennek a hatszorosa pedig 12 millió. Lehet, hogy a politikus titkon revizionista nézeteket vall, de

hazánk jelenlegi területe csupán 9,3 millió hektár, tehát ha egész Budapest erdővé változna, akkor sem lenne elég az ország jelenlegi területe ahhoz, hogy Schmuck Erzsébet álma valóra váljon.

Ezen persze mosolyoghatunk, azon viszont már kevésbé, hogy a baloldal annak a rezsicsökkentésnek a módosítását is támadja és az egész intézkedés eltörléséről beszél, amelynek a létezése ellen szavazott és amely ellen az elmúlt 8 évben végig ágált. Persze a baloldaltól a jelenlegi állapotában nem kell többet várni. Hiteltelen arcok, bukott politikusok gyűjtőhelye lett. Ha lenne elégedetlenség, valószínűleg azt sem tudnák becsatornázni, de nincs. A kormány ugyanis jól állja a sarat és igyekszik kivédeni a lehető legtöbb, Nyugat-Európából begyűrűző válságjelenséget.

A címlapképen a módosított kata törvény ellen tiltakozók láthatók a Margit híd pesti hídfőjénél. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre