Hiteltelen a Demokratikus Koalíció inflációkezelő javaslata

A Demokratikus Koalíció inflációkezelő javaslatokat tett közzé a napokban. A DK szeretné elérni, hogy a kormány az év végéig ideiglenesen csökkentse 0 százalékra, 2023. január 1-től pedig 5 százalékra az Általános Forgalmi Adót. A javaslatról Bubenkó Csabát, az Egyenlő.hu a Modern Szakszervezet elnökét kérdeztük.

– Hogyan látja, mennyire lehet komolyan venni a Demokratikus Koalíció javaslatát? 

– Egyáltalán nem! Politikai szempontból azt lehetett tapasztalni, hogy a kormány által előterjesztett korábbi áfacsökkentési javaslatot éppen a Demokratikus Koalíció nem támogatta.

Így a mostani, 0 százalékos ÁFA ötlete éppen a Demokratikus Koalíciótól teljesen hiteltelennek hangzik.

Főleg, hogy 2010 előtt a párt elnöke Gyurcsány Ferenc, – aki akkor még más pártban politizált –, nem adócsökkentést hajtott végre, hanem megszorításokat vezetett be és megemelték az áfát.

Demokratikus Koalíció inflációkezelő javaslatai (Forrás: dkp.hu)

 – Gazdasági oldalról mi történt az elmúlt évek áfacsökkentései során?

– Az a tapasztalat, hogy az áfacsökkentés a gyakorlatban a multinacionális vállalatoknak, a multiknak kedvez. Példaképpen említhetném, amikor 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertéshús áfája. Ebből gyakorlatilag a vásárlók semmit nem érzékeltek. A kereskedők gyakorlatilag lenyelték az áfacsökkentés különbözetét. 

– Az általános forgalmi adó egyben fontos bevétele is az államnak, nem lenne könnyű lemondani róla.

 – Pontosan így van, az ÁFA egy fontos adóbevétel, amellyel nagyon óvatosan kell bánni. Ha most adókiesést produkálunk, akkor az – meglátásunk szerint – problémát jelent a költségvetésben. Mi, az Egyenlő.hu, a modern, keresztényszociális szakszervezet vezetői és tagsága első pillanattól támogattuk az árak korlátozását az alapvető élelmiszerek esetében. Akkor is úgy gondoltuk, hogy sok kicsi sokra megy. Kattintsák meg az Egyenlő.hu oldalát a weben, és mindezt elolvashatják a kedves olvasók is. Bebizonyosodott, hogy egykor jó döntés született. A növekvő infláció óriási árnövekedést okozott volna az alapvető élelmiszerek esetében is. Ha áfa-csökkentő politika indulna be, akkor egyrészt az ársapka nem lenne garantálható, másrészről megtörténne az is, amire már az imént is utaltam:

nem lenne garancia arra – ahogy eddig sem volt – hogy az áfa csökkenéssel árcsökkenés is járna.

Kézen-közön eltűnne a kedvezmény.

Csirkeszárnyak. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

 – A DK szorgalmazza az egyszeri 100 000 forintos támogatást is a nyugdíjasok és a családosok részére.

– Miért nem 200 ezret javasolnak? Vagy 300 ezret? A demagógia felső határa a csillagos ég. Nagyon hangzatos, hogy támogassuk a családokat és a nyugdíjasokat, de úgy gondolom, hogy a munkaalapú társadalom, amit a jelenlegi kormány szorgalmaz, az egyetlen járható út, a mai nehéz időkben is. Amit itt, most tenni kell, az az, hogy védjék jobban a munkavállalók, a dolgozók érdekét. Azokét, akik becsülettel, tisztességgel dolgoznak. Az embereket a támogatásokkal lehet ösztönözni, de ha nincs megfelelő fedezete a teljesítésnek, akkor ez az egész nem fog működni.

A munkára kell építeni.

Ha egy vállalatnál nyereség képződik, akkor arra kell törekedni, hogy a cég magasabb béreket fizessen az ott dolgozó embereknek. Ekkor a dolgozók is több adót fognak befizetni. Így nagyobb lehetőség lesz arra, hogy szociális juttatásokat kapjanak. Az egyszeri támogatások elvésznek, ha a kormány elkezd ész nélkül osztogatni. Üres államkasszával pedig nem lehet eredményeket elérni.

Tóth Gábor

 

 

Botos Katalin: A háború sem indokolja az idei lángos árakat

Bagdy: Karácsonnyal visszatért a Demszky-korszak

Kiemelt képünk forrása Kereskedelmi Dolgozók Független Szervezete Kereskedelmi Dolgozók Független Szervezete, Kdfsz.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre