A német missziós csapat elhagyja Malit

A politikailag instabil országban a 2021 májusi katonai puccs óta egy átmeneti katonai kormányzat gyakorolja a hatalmat, amely rövid időn belül szoros együttműködést alakított ki Oroszországgal. Ezzel párhuzamosan a kormányzat és a nemzetközi misszióban érdekelt NATO tagállamok között kapcsolat az elmúlt időszakban látványosan megromlott. – adta hírül a Berlini Gyors.

A helyi kormányzat korlátozó intézkedései miatt a német kormány a mali missziójának a felfüggesztése mellett döntött. Az ENSZ MINUSMA missziójának keretében 2013 óta nemzetközi békefenntartók – köztük német katonák – voltak jelen az országban, akiknek az elsődleges feladata az ország stabilitásának a biztosítása és a Mali Fegyveres Erők támogatása volt az ország északi területein jelen lévő iszlám szélsőségesekkel folytatott harcban. 

Német helikopterek. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A misszió csapatainak a szabad mozgását akadályozó engedélyek gyakori megvonása, illetve más nehézségek miatt immár számos ország döntött tevékenységének a szüneteltetése, vagy felfüggesztése mellett. Hasonló okok miatt döntött most Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsa által csupán júniusban meghosszabbított misszióban való – elsősorban felderítő és logisztikai feladatok ellátására szorítkozó – részvétel felfüggesztése mellett. A lépéssel így, bizonytalan időre, pont kerül a Bundeswehr legnagyobb és az Afganisztánból való NATO kivonulás óta vitán felül legveszélyesebb külföldi missziójának végére.

 

Forrás: Magyar Német Intézet, Berlini gyors

Németország visszakapcsolhatja atomerőműveit a háború miatt

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre