Kaszab Zoltán: Jakab Péter mindent vitt

Vona Gábor mondta azt korábban némi fenyegetéssel vegyes önelégültséggel a hangjában, hogy ő adta a Jobbik lelkét, így ő is veheti azt el. A mondat első részével nem is kell vitatkoznunk, valóban ő épített pártot, mozgalmat, ideológiát a Jobbik köré, és csinált egy ugyan kétes háttérrel és nagyon is megkérdőjelezhető ideológiával rendelkező politikai formációt, amely a társadalom 20 százalékát megszólította. A Jobbik lelkét ugyanakkor nem Vona Gábor vette el.

Ez a nem túl fényes és hálás feladat Jakab Péterre hárult, aki gond nélkül végrehajtotta és még csak észre sem vette, hogy mit csinál. A párt erősen harmadik vonalából a kétes csúcsra jutó politikus valószínűleg mindig is idomulni akart valakihez, igazodni akart egy nagyobb közösséghez, és ezért lett számára vonzó a baloldal is. Hideg politikai számításból nem tehette, vagy ha igen, akkor a saját szavazóit sem ismerte jól, akiknél mint kiderült, a Gyurcsánnyal való összefogás jelenti a szakító indokot, azt a pontot, amikor az elvek felülírják a párthűséget. 

Persze, ha valakinek nincsenek elvei, akkor nehéz azok fejével gondolkodnia, akiknek viszont vannak.

Jakab tehát a teljes és feltétel nélküli összefogással a Jobbik lelkének nagyobbik darabját már a választások előtt elvette. Az április 3-i kudarc azonban nem arra késztette, hogy a folyamatot visszafordítsa, hanem pontosan az ellenkezőjére, a még meglévő lélekdarabka elvételére. Kezdődött mindez az erőszakolós váddal, amelynél Jakab teljes mellszélességgel kiállt a vélt támadó mellett – aki nem mellesleg a barátja. Majd folytatódott azzal a magyar pártpolitikán edződött szemnek is durva belső leszámolással, amelynek végén Jakab a pártból is kilépett. Heteken át csak kapkodta a fejét a közvélemény:

annyi nyílt levél, kiszivárogtatás és belső puccs követte egymást, hogy azt még a dörzsölt szocialisták is megirigyelnék.

A folyamat vége az lett, hogy Jakabot leváltották a pártelnöki, majd a frakcióvezetői posztról is, ugyanakkor még tagja maradhatott pártjának. Ekkor kiderültek azok a még eddigieknél is mocskosabb részletek, hogy hogyan próbált az utolsó pillanatban szerződéseket kötni a frakció nevében barátaival és ismerőseivel. Végül a pártban sem lett maradása, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindent vitt.

Először elvette a Jobbik lelkét, aztán a szavazóit, majd a legfontosabbat: a becsületét. És még a pénzére is megpróbálta rátenni a kezét. Persze nincs semmi sajnálnivaló az egykor szebb napokat látott párton, hiszen a belső immunrendszer már csak akkor jutott el odáig, hogy kilökje magából Jakabot, amikor minden mindegy volt. Persze ő azóta sem nyugszik. Távolról még folyamatosan visszakiabál, azzal vádolva korábbi közösségét, hogy az a Fidesz kottájából játszik.

Sőt, korábbi szavaival teljesen szembemenve arra sem hajlandó, hogy mandátumát visszaadja a Jobbiknak.

Ezzel kapcsolatban ráadásul olyan szintű magyarázkodásba megy bele, hogy az már a hozzá közel állóknak is megmosolyogtató. És hogy ezek után mire mehet a volt elnök egy új párttal, aminek megalapításán állítólag gőzerővel dolgozik? Legyünk nyugodtak: semmire. Bár az előválasztás is jó lecke volt, Jakab úgy tűnik nem tanult belőle: a Facebookon megszerzett lájk ezután sem lesz egyenlő a voksolás napján behúzott X-szel.

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre