Amíg lőnek, addig menekülnek is

Az ukrán-magyar határszakaszon 8067 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 11 344-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 470 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Vonattal 420-an érkeztek – köztük 139 gyermek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel együtt segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

(MTI)

A címlapképen orosz légi csapásban megsemmisült lakóépületek mellett megy el egy férfi kislánnyal a nyakában a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. június 9-én. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) adatai szerint több mint nyolcmillió ukrán vált belső menekültté a háború február 24-i kezdete óta, 6,6 millióan pedig külföldre menekültek. Az orosz invázió előtt 37 millióan éltek a kijevi kormány ellenőrizte területeken. Forrás: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Iratkozzon fel hírlevelünkre