A magyar főpásztorral imádkoztak a zarándokok Nyitrán

A felvidéki magyarság legészakibb peremén, a Nyitra-vidék egyik fő zarándoklatán, a Nyitrai Kálvária szabadtéri oltáránál mutatott be Nagyboldogasszony ünnepi szentmisét augusztus 13-án Erdő Péter bíboros, prímás. A zoboraljai magyarok számára rendkívüli jelentőségű volt, hogy a magyar főpásztorral, az anyanyelvükön ünnepelhették a szentmisét, melyen Zeman István, a helyi magyar zarándoklatok főszervezője segédkezett – számol be róla honlapján az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Szentbeszédében Erdő Péter felidézte a nyitrai Kálvária-dombi ősi Mária-kegyhely hányattatott történetét, beszélt Jézus szülőanyjának hivatásáról és arról is: a magyar és a szlovák nép katolikus hitében, Szűz Mária tiszteletében és minden nehézségen felülemelkedő reménységében „elválaszthatatlanul testvérek”.

Az érsek bíboros ünnepi gondolataiban többek közt kifejtette:

Nagy örömmel veszek részt a mostani közös ünneplésben, hiszen a nyitrai Kálvária-dombon ősi Mária kegyhely volt már a XIII. században. A kegyhely sajátossága, hogy a régi kegykép, illetve szobor a Fájdalmas Szűzanyát ábrázolja, pontosabban a híres „Pietá” jelenetét, amikor a halott Krisztus édesanyja ölében nyugszik.

Hányatott volt ennek a szentélynek a sorsa is, hiszen – mint Jordánszky Elek írja – „sokszor elpusztították az eretnekek, mindazáltal a hívek újonnan felépítették… sok nyavalyákban levő emberek gyógyulnak meg, akik fogadásokat tesznek azon szenthelyre”.

A szentély legfőbb búcsúnapja pedig ősidők óta Nagyboldogasszony ünnepe.

Magának Krisztusnak az útja is itt a földön a szenvedésen keresztül vezetett a feltámadás dicsőségébe. Szűz Mária ebben is Szent Fia társának bizonyult.

A győztes Krisztus szeretete gyengéden számon tartja édesanyja sorsát, de gondoskodik mindannyiunkról, ha hűségesek vagyunk hozzá és szeretjük őt.

A Fájdalmas Szűzanya és Nagyboldogasszony kapcsolatának számunkra van egy különleges üzenete is. A szlovák nép védőasszonya a Fájdalmas Szűz. A magyarságot Szent István éppen a Nagyboldogasszonynak, a Mennynek Királynéjának ajánlotta fel. Katolikus hitünkben, Szűz Mária tiszteletében és minden nehézségen felülemelkedő reménységünkben elválaszthatatlanul testvérek vagyunk – hangsúlyozta Erdő Péter Nagyboldogasszony ünnepén, a felvidéki Nyitrán.

(Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

A címlapkép forrása: Daubner Tibor/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre