A Liga kivilágította Lampedusa kikötőjét

Olaszország jelképes helyszínein indította el választási kampányát a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, mely Lampedusán megvilágította a migránsok érkezési helyszíneként ismert kikötőt, Milánóban a közbiztonságilag veszélyes központi pályaudvart, Rómában pedig az adóhivatal és a nyugdíjintézet székházát péntek este.

Óriási fénytáblát vetítettek ki a négy helyszínen: kék alapon sárga betűkkel a „hiszek” (Credo) szó volt olvasható a lampedusai kikötő mólója falán, valamint a milánói és római épületeken.

Bevilágítjuk Olaszország jövőjét – indította el a Liga választási kampányát Matteo Salvini.

A jobboldali párt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szövetségeseivel, az Olasz Testvérekkel (FdI) és a Hajrá, Olaszországgal! (FI) közösen kidolgozott 15 pontos kormányprogram tervezetet. Azt követően a Liga saját, kétszáz oldalas programot közölt, és kiválasztotta jelszavát a szeptember 25-i választásokra.

A „credo” kifejezés egyszerre a hinni ige első szám első személye, másrészt hitet is jelent. Néhány óra alatt a legkeresettebb szóvá vált az olaszországi közösségi oldalakon.

„Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban” – írta profiljain Matteo Salvini.

A párt közleménye szerint az Európa migrációs kapujának számító Lampedusáról a Liga azt üzeni, hogy hisz a határok ellenőrzésében, valamint abban, hogy „egyetlen olaszt sem szabad elfelejteni vagy hátrahagyni”.

A milánói központi vasútállomást azért választották, mivel a Liga a biztonság, a modernitás, a sebesség jelképévé akarja tenni a jelenleg kallódókkal teli pályaudvart.

Az adóhivatal római székházával a Liga azt hirdeti, hogy igazságosabb adózási rendszerben hisz. Az INPS társadalombiztosítási intézet megvilágítása pedig méltóságteljesebb nyugdíjazást szorgalmazott, és generációsváltást a fiatalok munkahely-teremtésével.

Szombaton a párt Credo címmel újabb program-összefoglalót közölt, melyben Matteo Salvini felsorolta, miben hisz.

Kifejtette, hogy hitét a mai társadalommal helyezi szembe, mely szerinte „gyökerek, identitás és minőség nélküli, és nem hisz már semmiben”. Kiemelte, hogy a törvényes és ellenőrzött migrációban hisz, az emberkereskedelem megállításában, az illegális kikötések leállításában. Hiszek a templomtornyok uralta olasz városokban, a saját haza iránti szeretetben, a közbiztonságban, a család védelmében, mely az üres bölcsőket helyettesíti, „hiszem, hogy szeptember 25. a szabadság és a részvétel napja lesz” – írta Salvini.

Ezzel egy időben a Liga bemutatta a Salvini arcképével készült választási plakátjait, melyek azt hirdetik, hogy elsők az olaszok, a Liga nullára csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, energetikai önállóságot biztosít az országnak, és megreformálja a nyugdíjrendszert.

A Liga a felmérésekben 14 százalék körül szerepel lemaradva a majdnem tíz százalékponttal erősebbnek mért Olasz Testvérek mögött, melynek elnöke Giorgia Meloni.

A most 46 százalékra becsült jobbközép szövetség győzelme esetén a több szavazatot szerző párt adhatja a miniszterelnököt. A Liga a választási kampányt támogatottsága növelésére építi, hogy minél erősebb miniszteri pozíciókat tudjon szerezni az esetleges közös kormányzás esetén.

 A jobbközép szövetség pártjai a kampányban is megelőzték a baloldali koalíciót, mely augusztus 7-én megalakult, majd ugyanazon a napon fel is bomlott, és még programját sem hozta nyilvánosságra.

(Forrás: MTI)

A címlapképen az Open Arms spanyol civil mentőhajó 83 illegális bevándorlóval a fedélzetén kiköt a dél-olaszországi Lampedusa kikötőjében 2019. augusztus 21-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Elio Desiderio

Iratkozzon fel hírlevelünkre