Több száz magániskola zárt be Afganisztánban

Több mint 400 magániskola zárt be Afganisztánban a Tolonews című afgán hírportál szerint, az intézmények a bezárásokat egyebek között gazdasági nehézségekkel és a tanulók elmaradásával indokolták.

Zabihullah Furkáni, az afganisztáni magániskolák szövetségének egyik tagja azt mondta, nagyon sok diák a szegénység miatt hagyja abba tanulmányait, a lányoknak pedig a tálib kormányzat döntése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályáig engedélyezi az oktatást.

Mohamed Daúd, a szövetség korábbi elnöke a Tolonews-nak azt mondta, a bezárások miatt több mint hatezren veszíthetik el munkájukat.

Zabihullah Mudzsháid, a tálib kormány szóvivője korábban vallási okokkal indokolta a lányok oktatását korlátozó rendelkezést. Mindazonáltal korábban a tálibok azt ígérték, a jelenleg érvényben lévő tiltás csupán átmeneti.

A tálibok 1996 é 2001 között kormányozták először Afganisztánt, ekkor több, a nők számára hátrányos rendelkezést hoztak. Bár tavaly augusztusi hatalomátvételük után azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik, nem sokkal később ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait.

A hatalomátvétel óta Afganisztánban tovább mélyült a humanitárius válság is, mert a nyugati országok – valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit.

(MTI)

A címlapképen afgán fiúk a Koránt olvassák egy vallási iskolában a dél-afganisztáni Kandahárban a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán idején, 2021. április 27-én. Forrás: MTI/EPA/M Szádik

Iratkozzon fel hírlevelünkre