Dr. Deli Balogh Ildikó: „A biológiát nem lehet becsapni”

Milyen testi és lelki következményei vannak egy nemátalakító beavatkozásnak, mennyire népszerű ez Magyarországon, és mekkora biznisz húzódhat mögötte — ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban osztotta meg velünk tapasztalatait Dr. Deli Balogh Ildikó nőgyógyász.

— Nemrégen nyilatkozott egy brit férfi, hogy megbánta nemátalakító műtéjtét, elmondása szerint ma eunuchként éli az életét. Magyarországon mekkora a népszerűsége az ilyenfajta beavatkozásoknak?

— Régen azért kasztrálták a fiúkat, hogy a szép énekhangjuk megmaradjon felnőtt korukban is. Néhány ember nem fogadja el az alaphelyzetét, viszont a műtét után csak később veszik észre a következményeket. Magyarországon is van rá kereslet, de az a tapasztalatom, hogy utána boldogtalanok, és vannak,  akik 1-2 év után öngyilkosok lesznek. Jobb esetben pszichológus ápolja a lelküket, rosszabb esetben a temető.

Ezek az emberek mások szeretnének lenni, de

a biológiát nem lehet becsapni.

Mindenki sejtjében fogantatástól XX vagy XY kromoszóma van, bármilyenek a külsőségek. Ellenkező neműnek lehet öltözni, viszont az alapgenetikát nem lehet megváltoztatni. A természetben mindenhol hímnem és nőnem van, különben nem szaporodnak. Más a látszat és a valóság.

— Milyen következményei lehetnek a műtétnek?

— A nemi átalakító műtét után teljesen semlegesneművé válnak. Soha nem lehet gyerekük, bár férfiaknak szokták javasolni, hogy fagyasszák le a hímivarsejtjeiket, ha később szeretnének saját utódot.

A férfiaknak lehet női nemi szervet (hüvelyt) csinálni, ellenkező esetben viszont a nőknek nem lehet „működőképes” hímtagot létrehozni. A hormonpótlásról folyamatosan kell gondoskodni. A férfiak esetében megnő a haj, elkezdenek kerekedni, nőiesedni. A nőknél a tesztoszteron hatására kinő az erősebb arc-, valamint a mellkasi szőrzet, elkezdenek kopaszodni.

A beavatkozás ellenére sohasem válhatnak igazán a kívánt nemmé — a genetikát, a kromoszómákat nem tudják megváltoztatni.

— Úgy tűnik, mintha komoly üzlet is húzódna a nemátalakító műtétek mögött. Ön hogy látja?

— Működnek magánklinikák és magánorvosok, akik ezt a beavatkozást elvégzik. Magyarországon 18 éven felülieknek engedélyezett, de előfordult Angliában, hogy a szülők négy éves kisfiúkat lánnyá operáltatták – mindezt legálisan.

A hülyeség határtalanul terjed és a butaságra nincs gyógyszer.

Ezért a tervezett műtétek előtt részletesen fel kell világosítani a pácienst a csonkolásról, az ivarszervek eltávolításáról, a későbbi hormonpótlásról és lelki támogatásról.

Milliókba kerül egy vagy több ilyen operáció, de a szépségipar is ezen alapszik. A plasztika is sokba kerül és sok nő és férfi csinál magából Barbi és Ken babát, ám egyedül maradnak.

— Kell nőgyógyászhoz járnia egy férfiből átalakult nőnek?

— Igen, van ilyen páciensem. Fontos egyébként különbséget tenni azok között, akik direkt kérik a műtétet, illetve azok között, akik betegség vagy rendellenesség miatt veszítik el a nemző szerveiket. Én nem ítélkezem, próbálok segíteni abban, amit kérnek, természetes, hogy ők is boldogan szeretnének élni.

A doktornő praktizálásának ideje alatt összegyűlt publikációkból hamarosan könyv is kiadásra kerül Protokollok szerint és azon túl – Nőgyógyászat közérthetően címmel.

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre