Okozhat a szúnyogcsípés allergiát gyerekeknél?

Gyerekeknél a szúnyogcsípés miatt megjelenő duzzanat lehet a felnőtteknél kialakuló tünetekhez képest jóval nagyobb, erős viszketés is jelentkezhet, ezért sokan allergiás reakciót sejtenek az ijesztő bőrtünetek mögött. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy valóban okozhat-e a szúnyogcsípés allergiát gyerekeknél.

Gyerekeknél intenzívebb tüneteket okoz

A gyerekek bőre érzékenyebb, emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja, hogy kinél milyen tüneteket okoz a szúnyogcsípés. Ugyanaz a szúnyog csípése kiválthat az egyik gyermeknél apró kiütést, a másiknál pedig nagy duzzanattal járó, erősen viszkető csípést is. Dr. Balogh Ádám azonban elmondta, hogy a csípések helyén akár 3-5 cm-es vörös duzzanat is megjelenhet, amely több napon át is megmarad. Az ijesztő tünetek ellenére a szúnyogokkal kapcsolatban valódi allergiás reakció azonban egyelőre nem bizonyított. Hozzátette, hogy egyes csípések esetében erősebb reakció nemcsak gyerekeknél, hanem a hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok miatt már felnőtteknél is jelentkezhet.

Biztosan szúnyogcsípés?

A nyári hónapokban nemcsak a szúnyogok, hanem például a hangya, kullancs, a darázs és a méh is csípéseket okozhat. Ezek közül a darázs és a méh esetében tudjuk, hogy valóban allergiás reakciót válthatnak ki. Ez lehet akár súlyos, életveszélyes is. A rovarméreg allergia azonban nem feltétlenül egyből a legsúlyosabb tünet, az ugyanis anafilaxia formájában jelentkezik. Előre jelezheti, ha a darázs vagy a méh csípése a korábbiakkal ellentétben erősebb tüneteket okoz, nagyobb kiterjedésű a duzzanat és több napon át is megmarad.

Az intenzívebb tünetek figyelmeztethetnek allergiára, ezért nagyon fontos tudni, hogy mi csípte meg a gyermeket, hogy annak megfelelően tudjuk kezelni. Mert amíg az egyéb csípések esetében elegendő az érintett terület hűtése, antihisztamin tartalmú, gyulladáscsökkentő, hűsítő krémmel ápolása, addig a méh-, vagy darázsméreg allergia esetén a csípést követően azonnal adrenalin-autoinjektort kell használni az életveszélyes anafilaxia megelőzésére.

Mivel a szúnyogcsípés esetében valódi allergia eddig nem ismert, ezért jelenleg allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amivel ezt vizsgálni lehetne.

A méh- vagy darázscsípés allergia azonban vérvétellel igazolható. Javasolt a vizsgálat elvégzése, ha 10 cm-nél nagyobb a csípés után jelentkező duzzanat átmérője és az legalább 24 órán át megmarad, de előfordulhat, hogy 3-10 napon át is tart.

(Forrás: Budai Allergiaközpont)

Iratkozzon fel hírlevelünkre