Klaus Iohannis: Szigorúan meg kell büntetni a kisebbségek megbélyegzését, diszkriminálását

A kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének és megbélyegzésének szigorú megbüntetését szorgalmazta a roma holokauszt emléknapján közzétett üzenetében Klaus Iohannis román elnök.

Az államfő felidézte:

nyolcvan évvel ezelőtt a Ion Antonescu marsall által vezetett Hitler-barát román kormány mintegy 25 ezer romát deportált Transznisztriába, ahol a túléléshez szükséges legalapvetőbb feltételeket sem biztosította számukra. A deportáltak mintegy fele meghalt. Hozzátette: mindez a román történelem sötét fejezete, amelyért a román állam felelősséget vállalt.

Az elnök megemlítette: a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború Romániában is – akárcsak az egész Európában – felerősítette a gyűlölködő hangokat, gyakoribbá tette a diszkriminatív és rasszista megnyilvánulásokat.

„A rasszista vagy soviniszta megnyilvánulások megengedhetetlenek. Ezeket határozottan el kell utasítani és el kell ítélni. A kisebbségek megbélyegzését, hátrányos megkülönböztetését mindannyiunknak szigorúan el kell marasztalnia”

– fogalmazott az egyik tanácsadója által felolvasott üzenetben Klaus Iohannis.

A roma holokauszt emléknapjára a Libertatea című napilap egy, a romániai közvéleményt felkavaró 2019-es történetet elevenített fel, amelyben a közel-múltban született az elsőfokú bírósági ítélet. Egy cigány asszonyt, aki két gyermekével a kórházból próbált hazajutni egy szilágysági faluba, nem engedték fel az autóbuszra, és amikor hangosan tiltakozott a diszkrimináció ellen, akkor a nyugalmazott rendőrtisztből lett buszsofőr seprűnyéllel kezdte ütlegelni. Amikor az asszony a segélyhívó számon jelentette a történteket, ott is becsmérlő szavakkal utasították el.

Az első fokon eljáró zilahi bíróság nem állapított meg diszkriminációt az ügyben, és mindkét felet elmarasztalta. A roma nőnek csendháborítás miatt 1800 lej bírságot és perköltségeket kell fizetnie, a buszsofőr egy év tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindkét fél fellebbezett a büntetés ellen.

(MTI)

A címlapképen Klaus Iohannis román államfő elhagyja az Európai Tanács épületét Brüsszelben 2020. július 20-án hajnalban, az Európai Unió csúcstalálkozójának negyedik napján. Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Iratkozzon fel hírlevelünkre