Hajszálon múlt, hogy megismétlődjön a Hableány-tragédia a Dunán

Két turistahajó szabálytalanul előzött egy 250 személyes sétahajót a Margit-hídnál, mintegy 200 méterre onnan, ahol a Hableány elsüllyedt 2019. május 29-én.

A tv2 Tények című műsorához eljuttatott felvételeken látszik, hogy a Margit-hídtól délre egy 250 személyes sétahajó haladt a Dunán észak felé, amikor jobbról, szabálytalanul megelőzte egy kisebb turistahajó. Ez a hajó még viszonylag távolabb haladt el, azonban a következő, szintén utasokkal teli turistahajó ugyancsak jobbról már centikre közelítette meg a nagyobb hajót és majdnem összeütköztek.

A szerencsés végkifejlet csak annak köszönhető, hogy a sétahajó kapitánya hátramenetbe kapcsolta a járművét, és így lelassította azt. Tolnay Zoltán a Tényeknek elmondta, hogy 30 éves pályafutása alatt még egyszer sem látott ilyet. Elmondta, hogy a jobbról előzés teljesen szokatlan és hozzátette azt is, hogy a másik két hajón nem volt bekapcsolva a rádió, ami szabálytalan.

Az eset a 2019-es, 28 halálos áldozattal járó Hableány-baleset helyszínétől mindössze 200 méterre történt. A víziközlekedési szabályok megsértése miatt a rendőrség szabálysértési eljárást indított.

Forrás: tv2.hu
A kép forrása: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre