50 ezren gyűltek össze Ferenc pápa miséjére a kanadai Edmontonban

Hívek tízezrei előtt tartott misét Ferenc pápa a nyugat-kanadai Edmonton focistadionjában kedden hatnapos kanadai látogatása keretében.

A 65 ezer személyes stadionban mintegy 50 ezren gyűltek össze a misére, amelyen a katolikus egyházfő olyan jövőért imádkozott, amelyben

“az őslakos testvéreink és nővéreink által elszenvedett erőszak és kiközösítés nem fordul elő többé”.

A nap folyamán Ferenc pápa az Edmontontól nyugatra található Szent Anna-tóhoz indul tovább. A Jézus nagyanyjáról, Szent Annáról elnevezett tó a helyi keresztények és őslakosok egyik fontos zarándokhelye. Szerdán pedig Québec városába utazik, ahol kormánytisztviselőkkel és diplomatákkal találkozik.

A 85 éves Ferenc vasárnap érkezett Kanadába “bűnbánati zarándoklatra”, hogy javítsa az egyház viszonyát az észak-amerikai ország őslakosaival.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, mivel vasárnap napközben utazott, Ferenc pápa a repülőgépen imádkozta el az Úrangyalát a jelenlévő újságírókkal

A pápa hétfőn bocsánatot kért a katolikus egyház szerepéért Kanada egykori “romboló” asszimilációs politikájában, nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

(MTI/dpa/Reuters)

Iratkozzon fel hírlevelünkre