Eretnekséggel vádolják Kirill moszkvai pátriárkát?

Komoly vádakkal illette Putyin hadseregét és Kirill Pátriárkát az Ukrán Ortodox Egyházhoz tartozó L’viv-i Metropolita a német Tagespostnak adott interjúban.

Tömegesen menekülnek az Ortodox papok Ukrajna oroszok által megszállt területeiről. Ezt Dimitrij Rudjuk, az Ukrajnai Autokefális Ortodox Egyház metropolitája is megerősítette a Die Tagespostnak adott interjújában a l’vivi temetőben.

Rudjuk a következőt mondta: „Papjaink többségének menekülnie kellett. Az ittmaradottakat gyakran megkínozzák.” Öt ortodox papot lelőttek, egy szerzetest pedig kegyetlenül halálra kínoztak.

Azt is elmondta, hogy az oroszok által megszállt területeken szinte lehetetlen pasztorációs tevékenységet folytatni.

„Ha új területre érkeznek, az orosz katonák a papokat keresik meg, és megpróbálják kideríteni, melyik egyházhoz tartoznak. Ehhez van egy előre megírt kérdéseket tartalmazó listájuk. Egy ilyen listát találtak Kijev környékén is”. 

Ennek ellenére a háború kitörése óta a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház mintegy 600 plébániája csatlakozott az Ukrán Ortodox Egyházhoz – állítja a metropolita, aki Kirill pátriárkát is kritikával illette.

Megjegyezte, hogy Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka arra kérte az ukrajnai egyház tagjait: ebben a nehéz helyzetben törekedjenek az egységre.

„A háború érzékenyebbé és aktuálissá teszi ezt a kérdést” – mondta a Die Tagespostnak Dimitrij Metropolita, az Ukrán autokefál Ortodox Egyház és a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház közötti szembenállásra utalva.

A metropolita szerint Kirill moszkvai pátriárka sem segíti a béke alakulását.

Az orosz ortodoxia feje támogatja Putyin háborúját, amivel nagy nyugtalanságot okoz az ukrajnai Moszkvai Patriarchátus híveinek körében. A Die Tagespost-nak adott interjújában Dimitrij metropolita szó szerint ezt mondta:

„Az orosz világ (russkij mir) ideológiája eretnekség, mert ellentmond az evangéliumnak. Ez az ideológia mindent elpusztít, ami keresztény.”

A címlapképen Kirill pátriárka látható. Forrás: MTI/EPA/Oleg Varov

Iratkozzon fel hírlevelünkre