Egyre népszerűbbek a felhőalapú megoldások

A felhőalapú adattárolás vagy más néven cloud computing ez idáig leginkább egy kérészéletű technológiai innovációnak tűnt, ám a személyes felhasználás mellett mára már a vállalati szektor szereplői is egyre komolyabb volumenben állnak át a felhőalapú működésre. Egyre többet hallunk arról, miért lehet érdemes egy felhőalapú szolgáltatást választani személyes adataink tárolására. Elég csak említeni példaként a Gmail, iTunes, Amazon vagy az eBay szolgáltatásait, amelyek szintén felhő alapon működnek. Bár sokan még nincsenek tisztában vele, de a felhőben egészen elképesztő potenciál rejtőzik.

De mi is az a cloud computing?

A sokat emlegetett felhőalapú számítástechnika az adatok tárolását, feldolgozását és kezelését teszi lehetővé az internetre kapcsolt távoli kiszolgálók megosztása révén, nem pedig egy helyi szerveren vagy asztali számítógépen. Összefoglalva, a felhőszolgáltatás egy olyan hálózat által vezérelt virtuális környezet, amelyen keresztül a hálózat összes eszköze egyszerre férhet hozzá a benne tárolt adatokhoz.

A cloud computing technológia használata – akár vállalati, akár személyes felhasználásról beszélünk – nem csak költséghatékony, hanem minden adatot és alkalmazást a hálózat összes eszköze számára bármikor és bárhonnan elérhetővé tesz. A felhőalapú számítástechnika számos olyan előnnyel rendelkezik, amellyel a telepített hardver infrastruktúra nem: például gyorsabb üzembe helyezés, méretezhetőség, mobilitás támogatása vagy korlátlan hozzáférhetőség.

A felhőalapú technológia piaca

Az olyan tényezők, mint a különböző iparágak technológia általi forradalmasítása, az internet és a mobileszközök alapvető szükségletté válása világszerte, valamint a big data felhasználásának növekedése a felhőalapú piac fejlődésének elsődleges mozgatórugói. A ma tervezett, új generációs ipari megoldások fejlesztése is már felhőalapú technológián fekszik, legyen a háttérben 5G technológia, mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás integrálása. A felhő, mint virtuális környezet lehetővé teszi hatalmas mennyiségű adat tárolását, kezelését majd ezekből valós idejű elemzések készítését, növelve ezzel az adott iparág működési volumenét, kapacitását és hatékonyságát.

Felhőalapú adattárolás a fogyasztói piacon

Személyes felhasználásra a legtöbben adattárolásra, fájlmegosztásra használjuk a felhőszolgáltatást, ám ennél jóval szélesebb a ma elérhető piaci kínálat. Például egyre nagyobb népszerűség övezi a felhőalapú okosotthon rendszereket. A piacon kapható smart home berendezések abban különböznek elődeiktől, hogy megjelent az eszközök összehangolását irányító, komplex központi rendszer. Ennek értelmében a rendszerhez csatlakoztatott eszközök és berendezések képesek kommunikálni egymással, miközben valamennyi eszközünk egyetlen felületről – legyen az mobil vagy táblagép – elérhető, és távolról vezérelhető.

Emellett az új megoldások esetén nagy hangsúly terelődik a kifinomult szenzortechnikára, melynek alapja a mesterséges intelligencia. Ehhez szintén elengedhetetlen valamilyen felhőszolgáltatás, hiszen a szenzorok által gyűjtött hatalmas mennyiségű adat ennek segítségével kezelhető és elemezhető.

Forrás: Rackhost.hu

Fotó: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre