Németország az energiaválság idején kapcsolja le atomerőműveit?

Ismét felmerült a német atomerőművek üzemidő-meghosszabbításának a kérdése – írta a Magyar-Német Intézet Berlini gyorsa.

Az Északi Áramlat-1  – karbantartás miatti – leállása és az ezzel összefüggő aggodalom, hogy Oroszország végleg elzárhatja a gázcsapot, újra felélénkítette az utolsó három német atomerőművel kapcsolatos vitákat.

Németországban a villamosenergia-termelés öt százalékát adja ez a három atomerőmű, amelyet az év végén a korábbi döntésnek megfelelően lekapcsolnak a hálózatról. Mindazonáltal a háború kezdete után – mint arról a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért heti hírlevelében már beszámolt – a német közbeszédben az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása, mint lehetséges opció is felmerült az esetleges energiahiány kiküszöbölésére.

Atomerőmű. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Alapvetően a kormánykoalíció pártjai közül az SPD és a Zöldek az üzemidő meghosszabbítása ellen vannak, míg a szabad demokrata párt (FDP) kitart azon követelése mellett, hogy tárgyalni kell a három fennmaradó atomerőmű további használatáról.

Johannes Vogel, az FDP 2 Bundestag-frakciójának ügyvezetője egy újabb, ezúttal komoly szakmai felülvizsgálatot követel Robert Habeck (Zöldek) gazdasági- és klímaügyi minisztertől. „Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságában vagyunk, és döntésünkkel felelőtlenül ki akarjuk vonni a biztonságos és klímasemleges erőműveket a hálózatból. Ez abszurd”. – nyilatkozta Vogel.

Ehhez hasonlóan az Unió-pártok politikusai is az atomerőművek további üzemeltetését követelik már egy ideje a közelgő gázhiány miatt. Mark Helfrich, a CDU energiaügyi szakértője a Welt című lapnak azt mondta, hogy nem lenne szükség új fűtőelemekre, ha a régieket csökkentett teljesítményen működtetnék tovább. A Német Energia- és Vízipari Szövetség (Bundesverband der Energie- und Wassenwirschaft, röviden: BDEW) ezzel szemben nem tulajdonít nagy jelentőséget az esetleges üzemidő meghosszabbításnak. „A németországi energiaipar számára egyértelmű: a döntés az atomenergia-termelés fokozatos megszüntetéséről megszületett. Az energiaiparban senki sem akar visszatérni ehhez a kockázatos és drága technológiához” – mondta Kerstin Andreae, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors

Németország visszakapcsolhatja atomerőműveit a háború miatt

Ezért nyitnak a németek a transzszexuális labdarúgók felé

Németországban 14 év felett megváltoztatható a születési nem

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre