Németországban 14 év felett megváltoztatható a születési nem

Németországban az új  jogszabály szerint – szülői vagy nevelői engedély birtokában –, ugyanakkor orvosi vizsgálat vagy szakvélemény nélkül 14 év fölött megváltoztatható meg a születési nem. – tájékoztat a Magyar-Német Intézet Berlini gyorsa.

Németországban bemutatták az új önrendelkezési törvénytervezetet Marco Buschmann igazságügyi és Lisa Paus (Zöldek) család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter június 30-án közösen mutatta be a német koalíciós kormány új, úgynevezett „önrendelkezési törvénytervezetét”, amellyel a kormánypártok a több, mint négy évtizede meghozott, transzszexuálisok helyzetéről szóló jogszabályt kívánják felváltani.

A számos szakértő által kritizált, elavultnak és diszkriminatívnak tartott törvényt egy új, egyéni önmeghatározást előtérbe helyező jogszabály váltaná fel.

Ugyanakkor kritikus hangok szerint az új törvénytervezet egyes elemei, túlontúl politikai és nem szakértői, vagy orvosi szempontok figyelembevételével lettek kialakítva.

Németország. Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Az új jogszabály szerint egy egyszerű anyakönyvi hivatali eljárás útján – szülői vagy nevelői engedély birtokában – orvosi vizsgálat vagy szakvélemény nélkül változtathatná meg 14 év fölött bárki a saját nemét és a keresztnevét. Az eljárást 14 év fölött már egyénileg is lehet kezdeményezni, míg fiatalabb gyermek esetén a szülők, nevelők járthatnak el így gyermekük kérésére.

A nem átalakító műtétek előfeltétele ugyanakkor a jövőben is a megfelelő előzetes orvosi szakvélemények megléte maradna.

A három kormánypárt már 2021 decemberében, közös koalíciós szerződésük nyilvánosságra hozatalakor jelezte, hogy jelentős törvény- és szabályzat módosításokat tervez a családpolitika és a szexuális kisebbségek jogainak területén.

A teljes írásaMagyar-Német Intézet oldalán érhető el.

Ezért nyitnak a németek a transzszexuális labdarúgók felé

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre