Az ételszállító cégek is megszólaltak a hídlezárás kapcsán

A tegnapi nap több spontán tüntetés is kialakult a fővárosban a kata-módosítása ellen. A demonstrálók a Margit-hidat és az Erzsébet-hidat részleges blokád alá vonták. Nagy létszámban voltak közöttük biciklis ételfutárok is, akik munkaidőn kívül tüntettek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a kisadózás új szabályairól szóló törvénytervezetet, amelyet kedden el is fogadott az Országgyűlés. A módosítás megközelítőleg 450 ezer adózót érint.

A tegnapi nap – még a tervezet elfogadása előtt – több spontán tüntetés is kialakult a fővárosban. A demonstrálók a Margit-hidat és az Erzsébet-hidat részleges blokád alá vonták. A közlekedést akadályozók között szemmel láthatóan sokan voltak életfutárok is. A két legnagyobb ételfutár céget kérdeztük meg, hogy mi a véleményük a tüntetésről:

„A Wolt futár partnerei függetlenek, a Wolt ha akarná sem tudná befolyásolni, hogy mit tesznek akkor, amikor épp nem megrendeléseket szállítanak ki. Megértjük azt, hogy aggódnak a jövőjüket, munkájukat illetően. A Wolt azonban semmilyen formában nem szervezett résztvevőket, vagy ösztönözte őket a demonstrációra – a futár partnerek saját döntésük alapján vettek részt a tüntetésen.” – tájékoztatott a Wolt Magyarország Kft.

A cég képviselői elmondták, hogy nem előzetes beosztás szerint rendeli a futár partnerekhez a feladatot, így ők maguk dönthetik el, mikor dolgoznak és mikor tartanak pihenőt. A kiszállításokat ez nem befolyásolta, de a Margit-híd lezárása miatt a Buda és Pest közötti rendelések korlátozottabbá váltak. 

A módosított kata-törvény ellen tiltakozók a Margit híd pesti hídfőjénél. Fotó: Szennyes Krisztián (vasarnap.hu)

A Foodpanda képviselői arról tájékoztatták lapunkat, hogy:

„Szervezetileg nem vett részt a demonstráción, a futárpartnerek saját döntésük alapján fejezték ki a véleményüket. A Foodpandával szerződésben álló futárpartnerek nem munkavállalóink, hanem – többségében – KATA-s egyéni vállalkozók, és mint ilyenek – az irányadó szabályok keretei között – maguk szervezik tevékenységüket.”

A közlekedés az esti órákra a Margit-hídon is helyreállt. 

Fotók: Szennyes Krisztián (vasarnap.hu)

 

Szeptembertől csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók az új törvényjavaslat szerint

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre