Nézőpont Intézet: A magyarok a legelégedettebbek a kormányukkal Közép-Európában


Hirdetés

A koronavírus-járványt követően az elhúzódó orosz-ukrán háború újabb kihívás elé állította a világot. A konfliktus szomszédságában élő közép-európai országok közvetlenül vannak kitéve az energiaválságnak és a háborús inflációnak. Ezekben az országokban vizsgálta a Nézőpont Intézet a lakosság viszonyát az aktuális kormányhoz idén májusban és júniusban.

Az eredmény alapján a tizenkét ország közül a magyar emberek a legelégedettebben a kormány intézkedéseivel, míg a legtöbb nép többségében elégedetlen. A magyar megkérdezettek 61 százaléka elégedett a kormány intézkedéseivel. Hazánkat Szerbia követi a rangsorban: itt a felnőtt lakosság 60 százaléka tartja megfelelőnek a kormányzati munkát.

A másik tíz országban a felnőtt lakosság több, mint 50 százaléka elégedetlen. A legborúlátóbbak a szlovákok, akiknek 74 százaléka úgy látja, a kormány nem a megfelelő intézkedéseket hozta meg az utóbbi időben.

70 százalék fölötti az elégedetlenség Romániában, Bulgáriában, valamint Szlovéniában is. Szintén erős a kormánykritika Lengyelországban és Horvátországban, ahol jócskán 60 százalék fölött van az elégedetlenek aránya. Ausztriában, Montenegróban, Csehországban és Észak-Macedóniában pedig valamivel 50 százalék feletti azoknak a száma, akik nem tartják megfelelőnek a kormány eddigi munkáját.

Nézőpont Intézet
A Nézőpont Intézen májusi és júniusi felmérése a Közép-európai országok elégedettségéről. Forrás: Nézőpont Intézet

Magyarországon és Szerbiában egyaránt április 3-án választották meg a jelenlegi kormányokat. Mindkét országban az addigi hatalmon lévő pártnak szavaztak bizalmat a választópolgárok. A választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték, s az nemcsak következménye, de oka is lehet az elégedettségnek, írja a Nézőpont Intézet.

A többi környező országról ez nem mondható el, ahol mindenhol többségben az elégedetlenkedők száma.

A Nézőpont Intézet adatfelvétele a vizsgált tizenkét közép-európai országban történt országonként 1000-1000 fő megkérdezésével. A minta minden országban reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Az adatfelvételek 2022. május 20. és június 13. között zajlottak az egyes országokban.

Címlapkép forrása: Pixabay

'Fel a tetejéhez' gomb