A Balaton a Duna partra költözött

Balaton RETROspektív címmel nyílt meg a Várkert Bazár ingyenesen megtekinthető új fotótárlata. A múlt század elmúlt évtizedeiből jellegzetes használati tárgyak, emblematikus helyszínek történetei és az ikonikus fürdőruhadivatot bemutató fotók elevenítik fel az emlékezetes nyarakat, balatoni hangulatot teremtve a főváros szívében szeptember közepéig.

A 20. század második felének – ma már – retró korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben. De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes, és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával a Palma gumimatractól a Fabulon naptejen át egy kipróbálható Camping kerékpárig.

A képre kattintva galéria nyílik!

A kiállítás megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy nekünk magyaroknak a nyár mindig is összekapcsolódott, összekapcsolódik a Balatonnal, a magyar tengerrel.

A szabadtéri kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember közepéig.

A Balaton történetében koncentrálódik Magyarország históriája – Kovács Emőke a Vasárnapnak

Százéves Boross Marietta, Szántódpuszta megmentője

 

Kiemelt képünk forrása: Várkapitányság

Iratkozzon fel hírlevelünkre