Pénzzel próbálja kompenzálni a Jóbarátok szerzője, hogy nem írt elég színes bőrű karaktert a sorozatba

A Jóbarátok egyik társszerzője, Marta Kauffman 4 millió dollárt ajánlott fel egy egyetemi tanszéknek, mert rosszul érzi magát, amiért nem írt elég színes bőrű karaktert a népszerű sorozatba.

A világ eegyik legnépszerűbb szitkomjának szerzője, Marta Kauffman azt nyilatkozta a Los Angeles Times-nak: szégyelli és hibásnak érzi magát, amiért nincs elég színesbőrű karakter a Jóbarátokban. Ezért most, évekkel a sorozat forgatása után úgy döntött, kompenzációképp támogatni szeretné az afroamerikai közösséget. 4 millió dollárt adományozott a bostoni Brandeis Egyetem afrikanisztika és afro-amerikai tanulmányok tanszékének.

Elárulta, eleinte idegesítették és bosszantották azok, akik belekötöttek abba, hogy túl kevés a fekete szereplő. Saját bevallása szerint ez 2020-ban, George Floyd meggyilkolása után fordult át benne.

„Azután, ami George Floyd-dal történt, elkezdett zavarni, hogy eddig észre se vettem a rendszer szintű rasszizmust, amiben éltem. Akkor kezdtem el gondolkodni, hogy nekem mi volt ebben a szerepem. Tudtam, hogy ezt jóvá kell tennem” – nyilatkozta. 

A sorozat mind a hat főszereplője fehér és a mellékszereplők között is csak elvétve van színes bőrű karakter. Bár ez akkor nem jelentett gondot a szerzőnek, most, utólag szégyelli magát, amiért részese volt az „intézményesített rasszizmusnak”.

Az egyetemnek felajánlott pénzből egy támogatói programot hoznak létre. Az ösztöndíjat olyan kiemelkedő tanulók nyerhetik el, akik az afrikai diaszpóra kultúrát tanulmányozzak.

Kép forrása: Facebook/Jóbarátok-Friends

Iratkozzon fel hírlevelünkre