A törökök nem tolerálták a Pride-ot

A török rendőrség könnygázt és paprikaspray-t vetett be a tömegoszlatáshoz az LGBTQ+ közösség ankarai meleg büszkeség napi felvonulásán. Legalább harminchat embert őrizetbe vettek, miután a hatóságok biztonsági okokból betiltották a hasonló meneteket a városokban.

A Reuters brit hírügynökség újságírói szemtanúi voltak, amikor a rendőrök paprikaspray-vel támadtak aktivistákra, és vonszolták őket a földön, mielőtt megbilincselve autóbuszokba tuszkolták őket. Az ankarai LGBTQ+ közösséget képviselő egyik szervezet, az UniKuir közlése szerint legalább harminchat embert vettek őrizetbe.

A múlt hónapban Isztambulban a rendőrség a jóval nagyobb létszámú meleg büszkeség napi menetet oszlatta fel, és több mint háromszáz embert állítottak elő.

Az isztambuli Istiklal sugárúton tartott éves meleg büszkeség napi meneten rendszerint ezrek vesznek részt, de az elmúlt években Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya és az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szigorította a melegjogokkal kapcsolatos álláspontot.

Törökország egyike azon ritka muszlim országoknak, ahol meleg büszkeség napi felvonulásokat tartanak. Az elsőt 2003-ban, Erdogan pártjának a hatalomra kerülése után szervezték.

A homoszexualitás nem számít bűncselekménynek Törökországban, de széleskörű az irányában táplált ellenséges érzület, és az elmúlt években egyre keményebben lépett fel a rendőrség a meleg büszkeség napi felvonulások ellen.

A főváros központi parkjában tartott menettel egy időben iszlamisták kis csoportja tartott ellentüntetést.

(MTI)

A címlapképen rendőrök letartóztatják az isztambuli kormányzó hivatala által betiltott meleg büszkeség napi felvonulás egyik résztvevőjét Isztambulban 2017. június 25-én. A hatóságok előző napi tiltása ellenére a szervezők igyekeznek megtartani az eseményt. Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Iratkozzon fel hírlevelünkre