Amerika tagállamai ezentúl maguk dönthetnek arról, betiltják-e az abortuszt

Az amerikai legfelsőbb bíróság - amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is - érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt - jelentette több amerikai médium.

Az Egyesült Államok tagállamainak nagy része már többféle korlátozást bevezetett a művi terhesség-megszakítás szabályozására, a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után azonban a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, s nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt.

Az 1973-as jogesetben a szövetségi legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása.

A szövetségi legfelsőbb bíróság döntését a bíróság épülete előtt nagy tömegek várták, az abortusz kérdése ugyanis megosztja az amerikai törvényhozást és a társadalmat.

(MTI)

A címlapképen abortuszellenes tüntetők ünnepelnek az amerikai legfelsőbb bíróság washingtoni épületénél 2022. június 24-én, miután a bírói testület érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, lehetővé téve ezzel a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt. Forrás: MTI/AP/Jose Luis Magana 

Iratkozzon fel hírlevelünkre