„A nyári szünetben is szüntelen figyelem!”

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) a Szent István Intézet szakmai együttműködésével a „Nyári szünetben is szüntelen figyelem!” címmel szervez kampányindító kerekasztal-beszélgetést 2022. június 27-én, hétfőn 18.00 órától, a Ficsak Családi Központ hangulatos kertjében.

A Nőiszem a magyar lányok, asszonyok, édesanyák és nagymamák érdekeit képviselő civil szervezet – partnerségben az egy éves születésnapját ünneplő kereszténydemokrata Szent István Intézettel – szeretné felhívni a figyelmet a gyermekvédelem új kihívásai kapcsán felmerülő kérdésekre, melyek közül a nyárindító kerekasztal a ’káros médiatartalmak hatása a gyermekekre’ témakörét járja körül. Az időzítés nem véletlen, hiszen a nemrég elkezdődött 11 hetes iskolai nyári szünidő alatt a gyerekeknek jóval több szabadidejük van és nem mindegy, mivel töltik el azt.

A vakáció gondtalanságának megteremtése a szülők, nagyszülők, táboroztatáson szolgálatot teljesítő pedagógusok, segítők részéről nagy odafigyelést igényel annak érdekében, hogy szellemi és érzelmi értelemben is biztonságos körülményeket és a gyerekek épülését szolgáló időtöltési lehetőségeket teremtsenek. Figyelmet kell szentelnünk azokra az új, ártó jelenségekre, amelyeknek a sok szabadidő miatt még inkább ki vannak téve a digitális térben egyre többet mozgó gyerekek.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Szent István Intézet ezért fontosnak tartja felhívni a szülők és a gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmét azokra a káros tartalmakra, melyek a gyermekeket, kamaszokat az online térben vagy mozikban, streaming szolgáltatói platformokon érhetik.

E kiemelten fontos témát járja körül a két szervezet induló figyelemfelhívó kampánya és erről beszélgetnek a kampányindító kerekasztal-beszélgetésen rangos közéleti személyiségek és a témában jártas neves szakemberek, akiknek segítségével igyekeznek nemcsak ráirányítani a figyelmet a veszélyekre, de gyakorlati segítséget is kínálni a sokszor tanácstalan szülőknek.

A gyorsan változó digitális világban ugyanis nehéz eligazodni, sokszor ismeretlen terepen kell megvédeni a gyerekeket, miközben a technológia térnyerése az emberi, családi kapcsolatokat is átformálja. A számtalan platformon ömlő tartalmak nemegyszer az ideológiai befolyásszerzés nyilvánvaló szándékát is hordozzák, ezek felismerése sem minden esetben egyszerű.

 A beszélgetés résztvevői:

Dr. Varga Judit, igazságügyi miniszter

Dr. Koltay András, az NMHH és a Médiatanács elnöke

Hal Melinda, klinikai szakpszichológus

Klausz Melinda, közösségi média specialista 

 Moderátor: Bohár Dániel, Megafon

A kampányindító kerekasztal olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit tehet a felnövekvő generációk védelmében, a globális trend ellenében a kormányzat, a jogalkotás, és mit az intézmények, szakemberek vagy épp a médiaszabályozás az agressziót szülő videójátékokkal, pornográf tartalmakkal szemben. Keressük a választ arra is, mit tehetnek a szülők, mire kell tudatosan odafigyelniük akár a nyári szünet alatt, s hogy vajon készülnek-e olyan korszerű, értékes kulturális tartalmak, melyeket együtt, élvezettel „fogyaszthatnak” különböző korosztályok.

Az eseményt a Mindennapok Női Szemmel Egyesület online, élőben is közvetíti Facebook oldalán.

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre