Elkezdődött a Családok Világtalálkozója Rómában

Június 22–26. között Róma városa ad otthont a Családok Világtalálkozójának. 22-én este a VI. Pál teremben a pápa jelenlétében A család szépsége címmel rendezték meg a családok fesztiválját. A tizedik világtalálkozó első programján a Szentatya az elhangzott tanúságtételekre válaszként mondta el gondolatait a családoknak. Az egyházfő teljes beszédének magyar fordítását a Magyar Kurír tette közzé, ebből idézünk részleteket.

Kedves Családok!

Örülök, hogy itt lehetek veletek, azok után a megrázó események után, amelyek az utóbbi időkben jellemezték életünket: először a világjárvány, most pedig a háború Európában.

Szeretném, ha ott éreznétek közelségemet, ahol éppen vagytok, konkrét élethelyzetetekben. Bátorításom mindenekelőtt a következő: valós helyzetetekből induljatok ki, és onnan próbáljatok meg együtt járni – együtt házastársként, együtt a családotokban, együtt más családokkal, együtt az Egyházzal.

Családok Világtalálkozója 2022.06.22. (Forrás: Vatican News)

Az irgalmas szamaritánus példázatára gondolok, aki talál az úton egy sebesültet, odalép hozzá, gondjaiba veszi és segíti folytatni az útját.

Szeretném, ha az Egyház éppen ilyen lenne számotokra! Irgalmas szamaritánus, aki odalép hozzátok, közel van hozzátok, és segít folytatnotok utatokat, hogy „egy lépéssel tovább” tudjatok haladni, bármilyen kicsi legyen is az.

Ferenc pápa beszédében több pontban foglalta össze a család és az egyház kapcsolatának lényegét.

Meg kell térnünk Egyházként, és befogadóvá kell válnunk, hogy egyházmegyéink és egyházközségeink egyre inkább „mindenkit tárt karokkal fogadó közösségekké” váljanak.

Azt mondhatjuk, hogy amikor egy férfi és egy nő egymásba szeret, Isten ajándékot ad nekik: a házasságot. Csodálatos ajándék, amely magában hordozza az isteni szeretet erejét: erős, tartós, hűséges, képes talpra állni minden kudarc vagy gyarlóság után.

Az ember azért házasodik, mert a házasságát Krisztus szeretetére akarja alapozni, amely szilárd, mint a szikla. A házasságban Krisztus önmagát adja nektek, hogy legyen erőtök odaadni magatokat egymásnak.

Bátorság, tehát, a családi élet nem lehetetlen küldetés! A szentség kegyelmével Isten csodálatos utazássá teszi, amelyet vele együtt kell megtennetek, sosem egyedül. A befogadás a családok, és különösen a nagycsaládok „karizmája”!

Az ember azt gondolná, hogy egy olyan házban, ahol már sokan élnek, nehezebb lenne másokat befogadni, de a valóságban ez nem így van, mert a sokgyermekes családok felkészültek arra, hogy helyet csináljanak másoknak. Mindig találnak helyet másoknak. Egy társadalom rideggé és élhetetlenné válna befogadó családok nélkül. Ezek a befogadó és nagylelkű családok valamiképpen a társadalom melegét jelentik.

Minden családnak küldetése van a világban, tanúságot kell tennie.

Családok Világtalálkozója 2022.06.22. (Forrás: Vatican News)

Különösen mi, megkereszteltek kaptunk arra meghívást, hogy üzenet legyünk, „amelyet a Szentlélek Jézus Krisztus gazdagságából merít és ajándékoz az ő népének” (Gaudete et exsultate apostoli buzdítás, 21). Ezért azt javaslom, tegyétek fel magatoknak ezt a kérdést: mi az az üzenet, amelyet az Úr a mi életünkkel akar elmondani azoknak az embereknek, akikkel találkozunk? Milyen „újabb lépést” kér ma a családunktól?

Hallgassuk, mit mond az Úr! Engedjétek, hogy ő átalakítson benneteket, hogy ti is átalakíthassátok a világot, és „otthonná” tegyétek azok számára, akik rászorulnak arra, hogy befogadják őket, akik rászorulnak arra, hogy találkozzanak Krisztussal, és megérezzék, hogy szeretik őket. – mondta beszédében Ferenc pápa.

Forrás: Magyar Kurír

Címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre