Magnyitszkij-törvényt hagyott jóvá a cseh kormány

Úgynevezett Magnyitszkij-törvény tervezetét fogadta el szerdán a cseh kormány, amely lehetővé teszi büntetőintézkedések kiszabását az emberi jogokat súlyosan megsértő természetes és jogi személyek ellen – közölte Ján Lipavsky külügyminiszter.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában már elfogadott hasonló törvény által ihletett jogszabály felhatalmazza a kormányt arra is, hogy szankciós listára helyezze a terrorizmusban vagy kibertámadásokban érintett személyeket – közölte a külügyminisztérium.

„Az emberi jogokat elsődlegesnek tekintjük. A jogszabály most az alsóház elé kerül”

– írta Lipavsky a Twitteren, miután a törvénytervezet elnyerte a Petr Fiala vezette jobbközép kormány jóváhagyását.

A törvénytervezetet hatályba lépéséhez a cseh parlament mindkét házának jóvá kell hagynia. Az elnöknek is alá kell írnia. Az első Magnyitszkij-törvényt az Egyesült Államokban fogadták el 2012-ben, és Szergej Magnyitszkij orosz ügyvédről nevezték el, akit őrizetbe vettek és 2009-ben a börtönben halt meg Oroszországban, miután nagyszabású adócsalással vádolták meg az orosz hatóságok. A 2016-os globális Magnyitszkij-törvény pedig lehetővé teszi az Egyesült Államok kormánya számára, hogy szankciókkal sújtson a világon bárkit, aki állami tisztviselőként felelős az emberi jogok megsértéséért.

(MTI)

Címlapkép: Jan Lipavský/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre