Rétvári: Dobrev Klárát maga az Eurostat cáfolja – a szegénység nem nőtt, hanem csökkent

Facebook bejegyzésében tette helyre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Dobrev Klárát, aki – mint írja – bejegyzésében az Eurostatra hivatkozva azt állítja, hogy „a magyar pedig Európa egyik legszegényebb népe lett”.

Az államtitkár így válaszolt a valótlanságokat állító uniós képviselőnek:

„Dobrev Klárát maga az Eurostat cáfolja több szinten is. A szegénység kockázatának kitettek száma az Eurostat adatai szerint 2010. óta 29,9%-ról 17,8%-ra csökkent. A mélyszegénységben élők száma pedig 4%-ról 1%-ra csökkent. Tehát a szegénység nem nőtt az Orbán-kormányok alatt, hanem csökkent. 

Ráadásul az Eurostat adatai alapján a legnagyobb mértékű javulás a magyar volt, ezzel pedig minden országot magunk mögé utasítottunk.

És ez nem véletlenül alakult így, hanem kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. Ilyen volt a rezsicsökkentés, a radikális minimálbér-emelés, a családtámogatások, az adócsökkentések, illetve az 1 millió új munkahely létrehozása. Ezek mind-mind csökkentették a szegénységet. És ezeket a lépéseket mind-mind ellenezte a magyar baloldal, sose szavazta meg.

Nem így volt ez Dobrev Klára férjének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt. Akkor a munkanélküliség 12%-os rekordmagasságig kúszott fel, a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma pedig már elérte a 3 millió főt.

Ez se véletlenül történt, hanem egyhavi bér és nyugdíj elvonása, a tömeges elbocsájtások és az adóemelések, valamint a rekordmagas munkanélküliség hatására. Ez lenne az a sikeres gazdaságpolitika, amire most Dobrev Klára példaként hivatkozik. A baloldal csak szavakban küzd a szegénység ellen, kormányzati intézkedéseik valójában növelik a szegénységet.

Dobrev Klára a Magyar Hangban. (Forrás: Rétvári Bence hivatalos Facebook oldala)

Az pedig különösen felháborító, hogy Dobrev Klára Brüsszelben azt követeli, hogy Magyarországnak ne fizessék ki a nekünk járó EU-s forrásokat.

Márpedig ezek a források javarészt pontosan a hátrányos helyzetű csoportoknak és országrészeknek nyújtanak segítséget a felemelkedéshez. Brüsszelben a szociális forrásokat fékezi, itthon a szociális helyzet javítását követeli. Kétszínű, mint az egész baloldal.

Hiába próbálja tehát az Eurostatra hivatkozva azt állítani Dobrev Klára, hogy a jobboldali kormányok idején nőtt a szegénység, mivel ez valójában a saját kormányzásukra igaz. Régi balos módszer: vádold azzal ellenfeled, amit magad teszel. Ennyit az Apró-villából érkező szociális érzékenységről.” – írja Facebook bejegyzésében Rétvári Bence államtitkár.

A címlapképen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Vác és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a Szakképzésért-díjak és a miniszteri elismerő oklevelek ünnepélyes átadásán a váci Piarista Kilátó Központban 2021. augusztus 25-én. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre!