Budapesten spórolnának Karácsonyék

Hortay Olivér, a Századvég szakértője elrugaszkodottnak nevezte Brüsszel energiaspórolási ötleteit a Kossuth Rádió műsorában, amelyhez szerinte csatlakozott a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is.

Múlt héten Tüttő Kata főpolgámester-helyettes számolt be arról, hogy Budapest is részt vesz az európai kezdeményezésű Városok energiatakarékossági sprintje programban.

A tengerből kilovagoló politikusnő ezúttal spórolásra kéri az embereket a klímaváltozás elleni küzdelemre és az Ukrajnával való szolidaritásra tekintettel.

„Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával, tehát mindenki nézze meg, hogy milyen mennyiségű energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni” – mondta Tüttő Kata.

A program szerint télen maximum 18 fokot engedélyeznének, nyáron pedig nem mehetnének 25 fok alá a középületekben.

Emellett javasolják az üzletek kivilágításának és a közvilágítás idejének korlátozását, rendszeres autómentes napok tartását, több autómentes övezet kialakítását, a sebességhatárok csökkentését, illetve például uszodák, sportközpontok vagy múzeumok bezárását.

Hortay Olivér szerint „az Európai Bizottság az energiaszektort érintő szankciók mellett folyamatosan dolgozik azon, hogy a háztartásokra ráerőltesse a spórolást.” A szakértő hangsúlyozta, hogy a szektornak a lakosság igényeihez igazodva kell garantálnia az energiabiztonságot, a brüsszeli tervek pedig ennek ellentmondanak, a fővárosi önkormányzat mégis ehhez az irányhoz csatlakozik.

A Fidesz közleményben reagált Karácsonyék kezdeményezésére, amely szerint

a fővárosi vezetés csak a budapestiek megszorításában tud gondolkodni.

„Ha a baloldalon múlna, már rég engedtek volna a brüsszeli bürokrácia és a külföldi pénzemberek követelésének, és eltörölték volna a rezsicsökkentést” – szól a közlemény, majd így folytatódik:

„Nekünk a kormányhoz hasonlóan a magyar emberek energiabiztonsága a legfontosabb. Ne a budapestiek fizessék meg a háború árát!” – írja a kormánypárt.

Forrás: hirado.hu

A témához  kapcsolódó korábbi anyagaink: 

Katasztrofális hatásai lennének az embargónak Magyarországra nézve

Francesca Rivafinoli: Óceánjárózni szükséges, főzni pazarlás?

A címlapképen Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. Forrás: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre