Az EU-ba irányuló földgázexportról állapodott meg Brüsszel Izraellel és Egyiptommal

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte: hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot. Hozzátette, hogy a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik.

A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába.

Noha Egyiptom maga is rendelkezik gázlelőhelyekkel, a hazai szükségletek miatt csak korlátozott mértékű az exportja.

Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren leszögezte: hozzájárul az európai energiabiztonsághoz.

Kedden az Európai Bizottság elnöke izraeli látogatása során már reményét fejezte ki, hogy Izrael segít majd a kontinensnek „megszabadulni az orosz energiafüggőségtől”, egyúttal azt vetette az orosz vezetés szemére, hogy Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól „zsarolásra használja”.

„Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította a gázszállítást Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul az Ukrajnának nyújtott támogatásunkért”

– jelentette ki.

Izrael decemberben még arról tájékoztatott, hogy nem folytat új gázfeltárást 2022-ben a megújuló energia fejlesztése jegyében, Elharrar azonban azóta elállt ettől. Izraelben jelenleg két gázmezőn folytatnak kitermelést.

A földgáznak 2030-ig kulcsszerepe lesz az európai energetikai piacon, ezt követően várhatóan visszaszorul a felhasználása összhangban a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését célzó tervekkel – áll a többi között a megállapodásban.

(MTI)

A címlapképen Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét üdvözli jeruzsálemi hivatalában 2022. június 14-én. Forrás. MTI/EPA/Reuters pool/Amir Cohen

Iratkozzon fel hírlevelünkre