Segítenének is meg nem is

A holland lakosok mintegy kétharmada úgy véli, hogy a humanitárius vagy gazdaság okokból menedéket kérőknek a saját országuk körüli régiókban kellene menedékjogot kérniük, nem pedig Hollandiában – jelentette az NlTimes hírportál hétfőn, az Ipsos közvéleménykutató-intézet felmérésére hivatkozva.

Az Ipsos a fejlesztéspolitikával foglalkozó hollandiai Connect International (CI) alapítvány megbízásából készítette a felmérést. Több, mint 3000 embert kérdezett meg a menedékkérők elhelyezésének lehetőségeiről. Az NlTimes felidézte, hogy a kérdőívben a migráció kezelésére olyan lehetséges megoldások szerepeltek, mint a határok zárva tartása a menedékkérők előtt. Emellett az országba történő bejutás megkönnyítése, vagy a menedékkérők saját régiójában történő befogadása. A hírportál szerint a megkérdezettek ez utóbbi megoldást támogatták a leginkább. A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb válaszadó csakis az alapvető fontosságú feladatokat ellátó migráns munkavállalókat engedné be Hollandiába.

Tom de Veer, a CI igazgatója úgy nyilatkozott: a felmérés eredményei „összhangban vannak azzal, amire számítottak.” Mint mondta, alapítványa átfogó tervet dolgozott ki. Annak érdekében, hogy a menedékkérőket saját országuk szomszédos régióiban fogadják be. Hozzátette, hogy a menedékkérők 85 százalékának nincsenek anyagi forrásaik, hogy Hollandiába jöjjenek. Az alapítvány stratégiája azonban aktívan segítséget nyújt abban is, hogy a térségben lévő fogadó országból a saját országukba visszatérhessenek, amint az ismét biztonságossá válik.

„A terv emellett azt is tartalmazza, hogy Hollandiába csakis olyan migráns munkavállalókat engedjenek be, akik alapvető fontosságú feladatokat látnak el. Olyan stratégiát is kínál, amellyel megelőzhetők a munkaerőpiaci feszültségek anélkül, hogy migráns munkavállalókat kellene alkalmazni” 

– idézte a hírportál Tom de Veer igazgatót.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre