Egyiptomban halálra ítéltek egy férfit egy kopt pap meggyilkolása miatt

Az alekszandriai büntetőbíróság szombaton mondta ki - az egyelőre nem jogerős - ítéletét a 60 éves Nehru Tavfik ügyében, akit az 56 éves pap, Arszaniusz Vadid meggyilkolásával vádoltak. Az ügyészség szerint Tavfik iszlamista szélsőséges.

A pert a tárgyalóterem egy elkerített részéből kísérhette figyelemmel, egy múlt hónapban tartott meghallgatást Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) bekiabálásokkal és a Korán verseinek idézésével próbálta megszakítani, míg a bíróság csendre nem utasította.

A vádlott védői ugyanakkor azzal érveltek, hogy nem szándékos emberölés történt. Tavfik még fellebbezhet az ítélet ellen.

Hírügynökségek felidézik, hogy 2017 szeptemberében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik feltételezett híve késsel megölt egy 82 éves keresztény orvost Kairóban. Az elkövetőt egy évvel később halálra ítélték.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy százmilliós összlakosságon belül.

A keresztények gyakran válnak iszlamista támadások célpontjaivá az észak-afrikai országban. Az iszlám vallást követő Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök ugyanakkor nagy népszerűségnek örvend a helyi keresztények körében.

Az elnök ugyanis gyakran mutatott szolidaritást országa keresztény kisebbségével, például lazított a templomépítési korlátozásokon. Szíszi 2013-ban került hatalomra, miután a hadsereg elmozdította az államfői posztról az iszlamista Mohamed Murszit.

(MTI)
A képen: egyiptomi kopt temetés – forrás: vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre