A Bukaresti Kilencek a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazzák

A Közép- és kelet-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett Bukaresti Kilencek elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, ugyanakkor a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének tartós megerősítését szorgalmazzák - mutat rá a B9-ek pénteki, bukaresti államfői értekezletén elfogadott közös nyilatkozat.

A NATO keleti határvidékén található tagállamok a június végén Madridban tartandó NATO-csúcs előtt egyeztettek és fogalmazták meg közös elvárásaikat a védelmi szövetség új stratégiai koncepciójával kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök a bukaresti regionális csúcs résztvevőihez intézett üzenetében arról biztosította a B9-eket, hogy az Egyesült Államok megvédi a NATO keleti szárnyát, megerősíti a régió energetikai biztonságát és együttműködik szövetségeseivel Ukrajna támogatása érekében.

Bukarest, 2022. június 10.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfõi csúcstalálkozóján a bukaresti államfõi rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én.
MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát

A beiktatási beszédben megfogalmazott pontok köszönnek vissza a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozatban – közölte Novák Katalin köztársasági elnök pénteki Facebook-posztjában.

Kiemelte: a Bukaresti Kilencek által pénteken elfogadott nyilatkozat világosan és egyértelműen tükrözi azt az álláspontot, amelyet beiktatási beszédében egy hónapja tíz pontban megfogalmazott.

Sikeres B9 találkozón vagyunk túl” – hangsúlyozta.  Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan agresszióját, mely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa békéjét. Gyászoljuk a tragikus emberáldozatokat. Megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett.

Ez azt is jelenti, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége.  A köztársasági elnök rámutatott: a háború miatt éppen azokban a térségekben kerülhet veszélybe a biztonságos élelmiszer ellátás, ahol most is nehezek az életkörülmények, így a migráció további növekedésére számíthatunk.     

Novák Katalin hozzátette: a magyarországi haderőfejlesztés gyors ütemben halad, 2024-re ledolgozzuk a régi restanciát és a védelmi költségvetés eléri majd a GDP 2 százalékát. Vállalásainkat teljesítjük és nem állunk meg: az országunk, a térségünk és szövetségeseink biztonsága mindennél előbbre való – tette hozzá.

(MTI)
A kép forrása: MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát

Korábban:

Kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői értekezlete Bukarestben

Iratkozzon fel hírlevelünkre