Kelet- és közép-európai NATO-tagállamok államfői értekezlete Bukarestben

A biztonság és a béke az első! - hangsúlyozza pénteki Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára érkezett a román fővárosba.

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését.

A mostani csúcstalálkozót is Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfő hívta össze, az ukrajnai háború miatt. Céljuk nem változott: azt szeretnék, hogy a B9-ek egységesen lépjenek fel a keleti szárny biztonságának megerősítése érdekében a NATO június 28-30-án Madridban tartandó csúcsértekezletén.

Novák Katalin magyar köztársasági elnököt és a csúcs többi résztvevőjét a B9-csúcs két házigazdája, a román és a lengyel államfő fogadta a bukaresti elnöki hivatalban. Az eredetileg Romániába várt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a betegsége miatt csak online tud bekapcsolódni a tanácskozásba.

Bukarest, 2022. június 10.
A Köztársasági Elnöki Hivatal által közreadott képen Novák Katalin magyar (b4), Egils Levits lett (b), Gitanas Nauseda litván (b2), Andrzej Duda lengyel (b3), Rumen Radev bolgár (b5, takarásban), Alar Karis észt (b6) és Klaus Iohannis román (b7) államfõ a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfõi csúcstalálkozóján a bukaresti államfõi rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én.
MTI/Köztársasági Elnöki Hivatal/Kékesi Donát

A B9-ek egyeztetésén Novák Katalin is felszólal. A köztársasági elnök bukaresti munkalátogatásának programjában kétoldalú megbeszélések is szerepelnek. 

Bukarest, 2022. június 10.
A Köztársasági Elnöki Hivatal által közreadott képen Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Klaus Johannis román elnök (b-j) a kelet- és közép-európai NATO-tagországok, a Bukaresti kilencek (B9) államfõi csúcstalálkozóján a bukaresti államfõi rezidencián, a Cotroceni-palotában 2022. június 10-én.
MTI/Köztársasági Elnöki Hivatal/Kékesi Donát

A biztonság és a béke az első! – hangsúlyozza pénteki Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára érkezett a román fővárosba.

Megérkeztem a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára, Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel elnökök meghívására” – írta bejegyzésében Novák Katalin, emlékeztetve: a B9-ek – azaz a négy visegrádi ország, a három balti állam, valamint Románia és Bulgária – közötti konzultációt hét éve Lengyelország és Románia kezdeményezte, hogy a NATO régiónkban lévő tagállamai egységes képviseletet kapjanak a szövetségben.

A köztársasági elnök kiemeli: a mai államfői csúcson van miről beszélni, közös válaszokat kell találni a szomszédunkban zajló háborús kihívásokra.

A biztonság és a béke az első – hangsúlyozta az államfő.

(MTI)
A kép forrása: facebook.com/novak.katalin.official

Iratkozzon fel hírlevelünkre