Hölvényi György: A cél világos

Az Európai Néppárt (EPP) május végén szervezte meg kongresszusát, amelyen Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője is részt vett. A képviselővel a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint az Európai Néppárt Afrika-politikájáról beszélgettünk.

– Múlt hét szerdán fejeződött be az Európai Néppárt kongresszusa. A KDNP-s delegáció milyen fogadtatásban részesült Rotterdamban? Nem néztek szúrós szemmel a Fidesz szövetségesére?

Ezen a kérdésen már rég túl vagyunk. Világos az álláspontunk, miszerint kereszténydemokrata politikára szövetkeztünk. Van néhány tagpárt és képviselő, aki ebben velünk együtt kitart, de a helyzet most nem egyszerű. Ebből a szempontból nem is áll jól a néppárt. Ez viszont nem azt jelenti, hogy feladnánk. A saját hagyományaink elég komolyak ahhoz, hogy álljuk a sarat. Erre utalt Semjén Zsolt is, amikor azt írta: „tartjuk a frontot”. Megvan a helyünk, tudjuk mit akarunk.

Forrás: Facebook/Semjén Zsolt

Európában szükség van a kereszténydemokrácia megújulására, ami nem egyik napról a másikra fog történni, viszont amíg egy kis lehetőség is van arra, hogy a néppárt ennek eszköze legyen, akkor azért tenni kell. Ezenkívül más politikai erővel is le kell ülni beszélgetni, együtt kell gondolkodni.

De a cél világos: a kereszténydemokrácia jövője és nem más.
– Mi a fő témája egy ilyen eseménynek?

A kongresszus fő témája a választás volt, alapvetően személyekről döntöttünk. Manfred Weber megválasztott elnökként és frakcióvezetőként nagy lehetőséget kapott a kezébe, és Donald Tusk után nagyon fontos volt, hogy a néppárt határozott személyi változásokat tegyen – hogy ez mire lesz elegendő, lássuk meg.

Forrás: Facebook/Hölvényi György

– A Facebookon említést tett az Afrika-politikáról, amelynek az EPP-n belüli stratégiája kidolgozásában szintén részt vett. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kongresszuson ez egy központi kérdés volt a témával foglalkozók között. Európának és ezen belül az Európai Néppártnak meg kell határoznia saját karakteres Afrikával kapcsolatos álláspontját. Ezért is írtuk meg ezt a dokumentumot, amely nyilvános és megtekinthető az interneten.

Forrás: Facebook/Hölvényi György

Ennek lényege, hogy az európai baloldal bevándorláspárti politikájával szemben alternatívát adjunk az afrikai kihívások megoldására.

A baloldal alapvetően azt állítja, hogy a bevándorlás jó dolog, ebben a stratégiában azonban sikerült kimondani, hogy a bevándorlás és elvándorlás senkinek sem jó. Sem az országból eljövőknek, sem azoknak az államoknak, ahova elmennek.

Lehet azt gondolni, hogy a bevándorlásnak rövid távon haszna van, de az igazi, hosszú távú, fenntartható megoldást a segítség oda vitele és az együttműködés helyben való megvalósítása jelenti. A kihívás óriási. Ebben a dokumentumban kiemelt szerep jut a nevelésügy kérdésének. Afrikában csak a mai oktatás szintjének a megtartásához 2030-ig több, mint kétmillió tanárt kellene demográfiai okok miatt képezni. Ez mutatja mekkora feladatról van szó.

A címlapkép forrása: Facebook/Hölvényi György

Iratkozzon fel hírlevelünkre