Eljöhet a három pápa korszaka?

Ferenc pápa

Május óta terjed a pletyka, hogy Ferenc pápa, XVI. Benedek példáját követve még életében átadhatja Szent Péter trónját utódjának. Azóta sokan egyre több jelet vélnek felfedezni, amelyek a pápa lemondására utalhatnak. Maga Jorge Bergoglio sosem tett rá egyértelmű utalást, hogy ilyet fontolgatna.

A The Guardian cikke szerint május óta – amikor a pápa egy műtét miatt tolószékbe került – megy a találgatás, hogy vajon Ferenc pápa lemond-e tisztségéről. Ahogy korábban megírtuk a katolikus, egyházi kérdésekkel foglalkozó német nyelvű hír- és véleményportál, az Aktuell Erdő Péter bíboros prímást is I. Ferenc pápa lehetséges utódai közé sorolja.

Azóta újabb spekulációkra adhat okot, hogy a 85 éves pápa nemrég azt a szokatlan döntést hozta, hogy augusztus 27-én új bíborosokat fog beiktatni. Közülük néhányan akár szavazhatnak is Bergoglio utódjáról egy közelgő konklávén. Augusztus 28-án pedig az olasz L’Aquila városba utazik, a Pedonanza Celestiniana fesztiválra. Az utazás keretében meglátogatja V. Celesztin pápa sírját. A 13. századi pápa mindössze 5 hónap pápaság után mondott le. 2009-ben XVI. Benedek is ellátogatott a sírhoz. Sokan szimbolikusnak tartották ezt négy évvel lemondása előtt.

„Nagyon furcsa, hogy augusztusra konzisztóriumot hívott össze. Semmi értelme ezt három hónappal korábban bejelenteni. Ahogy arra sincs oka, hogy utána L’Aquilába menjen” – nyilatkozta Robert Mickens, a La Croix francia katolikus híroldal római tudósítója.

A konzisztóriumot követően találkozni fog a bíborosokkal, hogy tájékoztassa őket egyes változtatásokról a Vatikánban.

„Azt hiszem, lesz egy másik bejelentés is” – mondta Mickens – „lehet, hogy nem az, hogy lemond, de arra is jó esély van”.

Pápasága kezdetén Ferenc azt nyilatkozta, szeretné, ha normálisnak számítana, hogy egy pápa még életében lemond tisztségéről. Később, 2015-ben kijelentette: úgy érzi, rövid ideig fog tartani a pápasága, Benedek döntését pedig „bátornak” nevezte.

Christopher White, a National Catholic Reporter vatikáni tudósítója szerint Ferenc pápa nem szeretne a kettes számú emeritus pápa lenni. „Már egy visszavonult pápa jelenléte is sok fejfájást okoz a Vatikánban” – nyilatkozta a The Guardiannak.

White szerint a jelenlegi pápa bizonyította az elmúlt húsz évben, hogy bármikor képes meglepetést okozni. Ugyanakkor, a sok spekuláció ellenére, Bergoglio nem tett olyan kijelentést, hogy le szeretne mondani.

(Forrás: The Guardian)

A címlapképen Ferenc pápa egy hívőt üdvözöl heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. március 2-án, hamvazószerdán. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre