Magyar pápa? Lehetséges!

Erdő Péter bíboros prímást mutatta be I. Ferenc pápa lehetséges utódai között sorozatában a katolikus, egyházi kérdésekkel foglalkozó német nyelvű hír- és véleményportál. Az Aktuell cikke emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa egészsége romlik, és ezért megfigyelők egyre gyakrabban vetik fel a majdani lehetséges jelöltek kérdését.

A cikk szerint az eddig felmerült nevek nyomán jogos a kérdés, hogy nincs-e legalább egy olyan lehetséges jelölt, aki eltér a Ferenc pápa által kívánatosnak tekintett vonaltól. Andrea Gagliarducci újságíró, a Vatikán jó ismerője február 7-én egy interneten megjelent írásában egy „kelet-európai” pápa lehetőségét említette. Mégpedig aki „különleges kompetenciával bír az egyházjog területén”, és „helyre tudná hozni a jelenlegi pontifikátus néhány hiányosságát”.

Gagliarducci ezt az egyáltalán nem imaginárius személyiséget „egy VII. Pálnak” minősítette abban, hogy „új szellemi hagyományvonalat vázoljon fel”.  A portál szerzője szerint nyilvánvaló, hogy az újságíró a némileg homályos leírással Erdő Péter magyar bíborosra gondolt.

Címlapkép: Máthé Zoltán/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre